A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Коли звертатись до онкогінеколога: найпоширеніші гінекологічні онкозахворювання у жінок

Дата: 12.07.2024 15:18
Кількість переглядів: 21

Фото без опису

Коли звертатись до онкогінеколога: найпоширеніші гінекологічні онкозахворювання у жінок

За статистикою, жінки становлять 53% усіх хворих на онкологічні захворювання. До того ж, жінки стикаються зі специфічними раковими хворобами, які неможливі у чоловіків. Зокрема, це рак шийки матки, яєчників, матки (ендометрію), піхви і вульви, що є найпоширенішими гінекологічними онкозахворюваннями у жінок.

Шанси побороти рак є на кожній стадії, але раннє виявлення онкозахворювання суттєво їх збільшує. Тому жінкам слід знати основні симптоми, при яких потрібно терміново звернутися до лікаря.

Рак шийки матки

Майже всі випадки раку шийки матки пов’язані з ураженням вірусу папіломи людини. У більшості випадків вірус передається статевим шляхом. Симптоми раку шийки матки не завжди виражені, інколи вони починають турбувати жінку вже на пізніх стадіях.

Найбільш поширені симптоми раку шийки матки: кровотеча між менструаціями, після статевого акту; кровотечі в жінок у постменопаузі; дискомфорт під час статевого акту; виділення з піхви з різким запахом, з домішками крові; болі в ділянці малого тазу.

Рак яєчників

Найчастіше він вражає жінок від 50 років, але іноді трапляється і в молодших вікових категоріях. Його симптоми не завжди легко розпізнати до того часу, поки він не пошириться на малий таз та черевну порожнину.

Серед симптомів раку яєчників можуть бути: здуття живота; швидке відчуття насичення під час їжі; дискомфортні відчуття у малому тазі; часте сечовипускання; закрепи; сильна втома; болі під час статевого акту.

Рак матки (ендометрію)

Цей вид онкології найчастіше зустрічається у жінок, які пережили менопаузу. Серед факторів ризику називають старший вік, зміну балансу жіночих гормонів в організмі, відсутність вагітностей, надмірна маса тіла чи ожиріння, високий рівень інсуліну.

Симптоми раку матки можуть включати: вагінальні кровотечі після менопаузи; легка кровотеча та водянисті виділення, які з часом можуть посилюватися; біль у спині, ногах чи в малому тазі.

 

Рак вульви

Це - рідкісний вид гінекологічного онкозахворювання. Вульва, яка є зовнішньою частиною жіночих статевих органів, включає отвір піхви, зовнішні губи, внутрішні губи та клітор. Більшість хворих на рак вульви — це жінки похилого віку, від 65 років.

Його ознаками можуть бути: свербіж промежини, статевих губ, який не минає; болісні відчуття в цих ділянках; кров'янисті виділення, зміни стану шкіри - кольору або поява потовщень, наприклад, схожої на бородавку шишки; пекучий біль при сечовипусканні.

Рак піхви

На ранніх стадіях рак піхви може не мати жодних ознак. Дослідники ще не знають точних причин цього виду раку. Однак вони виявили що, фактором ризику захворювання є вік: більшість людей, у яких діагностували рак піхви, старші 60 років.

Ознаками цього онкозахворювання є незвичайні вагінальні кровотечі, наприклад, після статевого акту або після менопаузи; вагінальні виділення з запахом або кров'ю; пухлина («шишка») або свербіж у піхві, що не зникають; біль при сечовипусканні; закреп; тазовий біль.

Регулярні візити до лікаря, своєчасні профілактичні медогляди та дотримання здорового способу життя підвищує шанси на ефективне лікування і одужання. До того ж, аби зменшити ризики захворіти на вказані гінекологічні онкозахворювання, варто не забувати про безпечний секс, зокрема про обмеження кількості сексуальних партнерів та використання презервативів під час кожного статевого акту.

Пам’ятайте, уважне ставлення до власного здоров’я і зменшення факторів ризику істотно знижують імовірність захворювання на рак. Коли ж уникнути недуги не вдалося, відмова від шкідливих звичок підвищить ефективність лікування і допоможе покращити самопочуття. Лише профілактика, скринінг, своєчасне виявлення та лікування раку допоможуть досягти значних позитивних результатів у боротьбі із цією недугою.

Маючи електронне направлення, записатись на консультацію до лікаря-онколога можна на сайті Житомирського обласного онкодиспансеру або зателефонувати з 08-30 до 16-00 до реєстратури закладу за номерами телефонів: +38 (0412) 43-42-09, +38 (068) 98-77-834, +38 (098) 319-36-43.

Бережіть своє здоров’я!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень