A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Лихоманка у дитини. Алгоритм дій батьків.

Дата: 21.10.2022 14:29
Кількість переглядів: 932

Лікр педіатр КНП "Чуднівськ лікарня" Головня Наталія Іванівна

 

 

Сьогодні, коли на дворі осінь і наближається зима, хочеться поговорити про важливу тему, адже кожен з батьків стикався з підвищенням температури тіла у дитини. Коли в твоєї дитини підіймається температура батьки часто впадають в паніку, особливо, коли це стається в ночі або на вихідних і можливості проконсультуватися з лікарем не має. Отже, лихоманка – це підвищення температури тіла вище норм, яке виникає внаслідок інфекційного захворювання або як наслідок порушення функціонування нервової або ендокринної системи.

Коли потрібно давати жарознижуючі?

Основним показанням для призначення жарознижувальної терапії є температура вище 38,5 °C і потреба усунення загального дискомфорту. Якщо у дитини температура 38,2 °C, вона активна: бігає, грається, їсть, то таку температуру знижувати не потрібно, бо при температурі виділяються речовини для знищення вірусів чи бактерій, які її спровокували. Температуру вище 37.5 потрібно збивати дітям які мають в анамнезі фебрильні судоми; дітям з епілепсією; дітям, які мають вроджену патологію нервової системи; дітям, які мають вроджені обмінні захворювання.

Які препарати можна застосовувати дітям?

В Україні для використання зареєстрованими в педіатричній практиці є препарати ібупрофену та парацетамолу, якщо у вашої дитини немає алергії на них. Вони випускаються у формі сиропу, ректальних супозиторіїв та таблеток. Найефективніше антипіретик буде діяти, якщо орієнтуватися на вагу малюка, а не на вік, за умови дотримання разової і добової дози. 

Ібупрофен розраховується 10 мг/кг, кожні 6-8 год. при потребі, максимальна кількість прийомів на добу – 3.   

Парацетамол розраховується 15мг/кг, кожні 4-6 год. при потребі, максимальна кількість прийомів на добу – 4.

Наприклад. Візьмемо пляшечку з сиропом з написом «ібупрофен 100 мг / 5 мл»: тобто в 5 мл сиропу міститься 100 мг ібупрофену. Якщо вага малюка 12 кг, то розрахунок буде наступним: 12кг * 10 мг / кг (максимальна разова доза) = 120 мг. Скільки мл сиропу потрібно набрати в мірний шприц, щоб отримати 120 мг ібупрофену? 120 мг * 5мл / 100мг = 6 мл.

 

Метамізол натрію (анальгін) у педіатричній практиці може застосовуватися лише в парентеральній формі (ін’єкції), в умовах стаціонару, під суворим наглядом лікаря і лише при рефрактерній лихоманці.

Препарати аспірину, німесуліду заборонені до використання в педіатрії.

Щодо комбінованих препаратів у вигляді теплих розчинів або таблеток, які рекламують при перших проявах грипу чи застуди – це лише фармацевтичний маркетинг. Потрібно уважно читати інструкцію: з якого віку дозволено такий препарат та склад. Наприклад у них може міститися парацетамол, кофеїн, феніраміну малеат, фенілефрину гідрохлорид – використання цих препаратів обмежене в педіатрії.

Що робити мамі, коли у  малюка підвищилася температура тіла?

Тож, якщо лихоманка стає важким випробуванням для дитини і підвищення температури тіла приносить значний дискомфорт малюку, тоді діємо наступним чином за алгоритмом:

- забезпечуємо температуру повітря в приміщенні на рівні 18- 21 градус за Цельсієм, з вологістю 55-60%. Якщо це неможливо зробити і ви знаходитесь в зоні відносно чистого повітря, тоді просто часто провітрюємо приміщення. У разі застосування хімічної зброї цей варіант стає неможливим.

- “наводнюємо дитину” у великій кількості рідини в день - це можна зробити у формі гри, з улюбленим предметом малюка, під час перегляду мультфільму тощо, аби лише дитина не капризувала і вживала достатню кількість води. Надаємо перевагу чистій негазованій воді, грудному вигодовуванню,компоту, щоб попередити зневоднення.

- дати жарознижуючий засіб згідно з вагою дитини.

- контроль температури проводити не раніше, ніж через 30 хвилин після прийому ліків.

- обтирати можна лише водою кімнатної температури (спирт, оцтова кислота не мають жарознижуючого ефекту, а ще й загрожують дитині термічними і хімічними опіками).

Спостерігаємо за появою так званих «червоних прапорців», як от патологічна сонливість, значне перезбудження, пронос, блювота, значний біль в животі, висип та інші незрозумілі симптоми - якщо ви помітили дані симптоми, то негайно телефонуйте лікарю, щоб уточнити план подальших дій.

Не займайтесь самолікуванням у разі погіршення симптоматики малюка.

Пам’ятайте: підвищення температури тіла у дитини потребує обов’язкового огляду лікаря!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень