A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Кава пов’язана зі зниженням серцево- судинних захворювань і смертності

Дата: 06.10.2022 08:35
Кількість переглядів: 99

Фото без опису


Вживання 2-3 чашок кави на день, включаючи мелену, розчинну каву або
каву без кофеїну, пов’язано зі значним зниженням частоти нових серцево-
судинних захворювань (ССЗ) і смертності порівняно з відмовою від кави,
свідчить новий аналіз перспективного UK Biobank.
Мелена та розчинна кава, але, що цікаво, споживання кави без кофеїну
також було пов’язане зі зниженням ризику нової аритмії,
включаючи фібриляцію передсердь .
«Наше дослідження є першим у дослідженні відмінностей у підтипах кави,
щоб виявити важливі відмінності, які можуть пояснити деякі механізми, за
допомогою яких діє кава», — Пітер М. Кістлер, доктор медичних наук,
лікарня імені Альфреда та Інститут серця та діабету Бейкера, Мельбурн,
Австралії, повідомив theheart.org | Медскейп Кардіологія .
«Лікарі не повинні заохочувати щоденне споживання кави, а радше вважати
його частиною здорового харчування», — сказав Кістлер.
«Це дослідження підтверджує, що кава безпечна і навіть потенційно
корисна, що узгоджується з більшістю попередніх доказів», —
сказав theheart.org Карл «Чіп» Лаві, доктор медичних наук, який не брав
участі в дослідженні | Медскейп Кардіологія .
«Ми не призначаємо каву пацієнтам, але для більшості, хто любить каву,
можна заохочувати їх приймати кілька чашок щодня», — сказав Лаві з
Інституту серця та судин Окснера в Новому Орлеані, Луїзіана.
Дослідження було опубліковано  в Європейському журналі превентивної
кардіології. 
Очевидні переваги для серцево-судинної системи
Загалом 449 563 учасники Біобанку Великобританії (середній вік 58 років;
55% жінок), які не мали аритмій чи інших серцево-судинних захворювань на
початковому етапі, повідомили про рівень щоденного споживання кави та
бажаний тип кави в анкетах.
Протягом більш ніж 12,5 років спостереження померли 27 809 (6,2%)
учасників.
Вживання від 1 до 5 чашок меленої або розчинної кави на день (але не кави
без кофеїну) асоціювалося зі значним зменшенням випадків
аритмії. Найменший ризик спостерігався при вживанні від 4 до 5 чашок
меленої кави на день (коефіцієнт ризику [HR] 0,83; 95% ДІ, 0,76–0,91; P <
0,0001) і від 2 до 3 чашок на день для розчинної кави (HR 0,88; 95% ДІ,
0,85-0,92; P < 0,0001).
Звичне вживання кави до 5 чашок на день також було пов’язане зі значним
зниженням ризику серцево-судинних захворювань у порівнянні з людьми,
які не п’ють.
Значне зниження ризику виникнення ішемічної хвороби серця (ІХС) було
пов’язане зі звичайним споживанням до 5 чашок кави на день, причому
найнижчий ризик розвитку ІХС спостерігався у тих, хто споживав від 2 до 3
чашок на день (HR 0,89; 95% ДІ 0,86-0,91; P < 0,0001).

Споживання кави на всіх рівнях було пов’язане зі значним зниженням
ризику застійної серцевої недостатності (CCF) та ішемічного
інсульту . Найнижчі ризики спостерігалися у тих, хто вживав від 2 до 3
чашок на день, з ЧСС 0,83 (95% ДІ, 0,79–0,87; P < 0,0001) для CCF і ЧСС
0,84 (95% ДІ 0,78–0,90; P < 0,0001) для ішемічного інсульту.
Смертність від будь-якої причини була значно знижена для всіх підтипів
кави, при цьому найбільше зниження ризику спостерігалося при вживанні 2-
3 чашок на день без кофеїну (HR, 0,86; 95% ДІ 0,81-0,91; P < 0,0001); грунт
(HR, 0,73; 95% ДІ, 0,69 - 0,78; P < 0,0001); і розчинну каву (HR, 0,89; 95% ДІ,
0,86-0,93; P < 0,0001).
https://www.medscape.com/viewarticle/981518?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень