A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Соціально ізольовані люди мають інакше зв’язаний мозок і погані пізнання – нове дослідження

Дата: 22.06.2022 06:58
Кількість переглядів: 50

 

Чому ми отримуємо кайф від перебування у великих групах на фестивалях, ювілеях та інших масових заходах? Відповідно до гіпотези соціального мозку, це тому, що людський мозок спеціально розвивався для підтримки соціальних взаємодій. Дослідження показали, що приналежність до групи може призвести до покращення самопочуття та підвищення задоволеності життям.

Але, на жаль, багато людей самотні або соціально ізольовані. І якщо людський мозок справді розвивався для соціальної взаємодії, слід очікувати, що це суттєво вплине на нього. Наше нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Neurology , показує, що соціальна ізоляція пов’язана зі змінами в структурі мозку та пізнанні – розумовому процесі набуття знань – вона навіть несе підвищений ризик деменції у літніх людей.

Вже є багато доказів на підтримку гіпотези соціального мозку. В одному дослідженні було нанесено на карту області мозку, пов’язані з соціальною взаємодією, у приблизно 7000 людей . Воно показало, що області мозку, які постійно беруть участь у різноманітних соціальних взаємодіях, міцно пов’язані з мережами, які підтримують пізнання, включаючи мережу режиму за замовчуванням (який активний, коли ми не зосереджуємось на зовнішньому світі), мережу яскравості (яка допомагає нам вибирати те, що ми зверніть увагу), підкіркову мережу (бере участь у пам’яті, емоціях і мотивації) і центральну виконавчу мережу (що дозволяє нам регулювати наші емоції).

Ми хотіли уважніше розглянути, як соціальна ізоляція впливає на сіру речовину – ділянки мозку у зовнішньому шарі мозку, що складаються з нейронів. Тому ми дослідили дані майже 500 000 людей із UK Biobank із середнім віком 57 років. Люди були класифіковані як соціально ізольовані, якщо вони жили самі, мали соціальні контакти рідше ніж щомісяця та брали участь у соціальних заходах рідше ніж раз на тиждень.

Наша місія — ділитися знаннями та інформувати про рішення.

Наше дослідження також включало дані нейровізуалізації (МРТ) приблизно 32 000 людей. Це показало, що соціально ізольовані люди мали гіршу когнітивну здатність, зокрема пам’ять і час реакції, а також менший об’єм сірої речовини в багатьох частинах мозку. Ці області включали скроневу область (яка обробляє звуки та допомагає кодувати пам'ять), лобову частку (яка бере участь у роботі з увагою, плануванням і складними когнітивними завданнями) та гіпокамп – ключову область, що бере участь у навчанні та пам'яті, яка зазвичай порушується на ранніх стадіях. при хворобі Альцгеймера.

Ми також виявили зв’язок між нижчими обсягами сірої речовини та специфічними генетичними процесами, які причетні до хвороби Альцгеймера.

Через 12 років з учасниками відбулися подальші спостереження. Це показало, що ті, хто був соціально ізольованим, але не самотнім, мали на 26% підвищений ризик розвитку деменції.

Основні процеси

Соціальна ізоляція потребує більш детального вивчення в майбутніх дослідженнях, щоб визначити точні механізми її глибокого впливу на наш мозок. Але зрозуміло, що, якщо ви ізольовані, ви можете страждати від хронічного стресу . Це, у свою чергу, має великий вплив на ваш мозок, а також на ваше фізичне здоров’я.

 

Іншим фактором може бути те, що якщо ми не використовуємо певні ділянки мозку, ми втрачаємо частину їх функцій . Дослідження з водіями таксі показало, що чим більше вони запам’ятовували маршрути та адреси, тим більше збільшувався об’єм гіпокампу . Можливо, якщо ми не будемо регулярно брати участь у соціальних дискусіях, наприклад, наше використання мови та інших когнітивних процесів, таких як увага та пам’ять, зменшиться.

Це може вплинути на нашу здатність виконувати багато складних когнітивних завдань – пам’ять і увага мають вирішальне значення для складного когнітивного мислення в цілому.

Боротьба з самотністю

Ми знаємо, що сильний набір здібностей мислення протягом життя, який називається «когнітивним резервом», можна створити, підтримуючи мозок активним. Хороший спосіб зробити це – вивчати нові речі, наприклад іншу мову чи музичний інструмент. 

Було показано, що когнітивний резерв покращує перебіг і тяжкість старіння. Наприклад, він може захистити від ряду захворювань або розладів психічного здоров’я, включаючи форми деменції, шизофренії та депресії, особливо після черепно-мозкової травми . Існують також елементи способу життя, які можуть покращити ваше пізнання та самопочуття , зокрема здорове харчування та фізичні вправи. Для хвороби Альцгеймера існує кілька фармакологічних методів лікування , але їх ефективність необхідно підвищити, а побічні ефекти зменшити. Є надія, що в майбутньому з’являться кращі засоби для лікування старіння та деменції. Одним із шляхів дослідження в цьому відношенні є екзогенні кетони – альтернативне джерело енергії для глюкози , які можна надходити в організм за допомогою харчових добавок.

Але, як показує наше дослідження, подолання соціальної ізоляції також може допомогти, особливо в літньому віці. Органи охорони здоров’я повинні робити більше, щоб перевірити, хто ізольований, і організувати соціальні заходи, щоб допомогти їм.

Коли люди не в змозі спілкуватися особисто, технологія може стати заміною . Однак це може бути більше застосовним до молодших поколінь, які знайомі з використанням технологій для спілкування. Але з навчанням це також може бути ефективним для зменшення соціальної ізоляції у літніх людей.

Соціальна взаємодія надзвичайно важлива. Одне дослідження показало, що розмір нашої соціальної групи насправді пов’язаний з об’ємом орбітофронтальної кори (бере участь у соціальному пізнанні та емоціях).

Але скільки друзів нам потрібно? Дослідники часто посилаються на «число Данбара», щоб описати розмір соціальних груп, виявляючи, що ми не можемо підтримувати більше 150 стосунків і зазвичай керуємо лише п’ятьма близькими стосунками . Однак є деякі повідомлення, які свідчать про відсутність емпіричних доказів щодо числа Данбара, і необхідні подальші дослідження оптимального розміру соціальних груп .

Важко сперечатися з тим, що люди є соціальними тваринами і отримують задоволення від спілкування з іншими, незалежно від віку. Але, оскільки ми все більше виявляємо, це також має вирішальне значення для здоров’я нашого пізнання.

Автори

Барбара Жаклін СаакянПрофесор клінічної нейропсихології Кембриджського університету

Крістель Ленглі Докторський науковий співробітник, когнітивна нейронаука, Кембриджський університет

Чун Шень Докторський науковий співробітник Університету Фудань

Цзяньфен Фен Професор науки і техніки для інтелекту, який надихає мозок, Університет Фудань

https://theconversation.com/socially-isolated-people-have-differently-wired-brains-and-poorer-cognition-new-research-185150?


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень