A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

«Хороші» бактерії для боротьби з депресією

Дата: 13.06.2022 09:47
Кількість переглядів: 85

Базельський університет

Кишкова флора відіграє важливу роль у здоров’ї, включаючи психічне здоров’я. Дослідники з Базельського університету та Університетської психіатричної клініки Базеля (UPK) показали, що пробіотики можуть підтримувати дію антидепресантів і допомагати полегшити депресію.

Коли його відвідав, як він називав, «чорний пес», Вінстон Черчілль ледве міг піднятися з ліжка. У нього не було ні енергії, ні інтересів, ні апетиту. Хоча британський прем’єр-міністр не винайшов цю метафору депресії, він був тим, хто її популяризував.

Експерти використовують ліки та психотерапію, щоб допомогти пацієнтам втекти від «чорного пса», але у деяких людей це зберігається. Тому дослідники шукають шляхи покращення існуючих методів лікування та розробки нових.

Одним з перспективних підходів є вісь мікробіом-кишник-мозок. Під мікробіомом зазвичай розуміють усі мікроорганізми, які живуть у або на тілі людини, наприклад, кишкову флору. Кишкові бактерії можуть впливати на нервову систему, наприклад, через продукти метаболізму.

У недавньому дослідженні дослідницька група з Базельського університету та Університетської психіатричної клініки Базеля (UPK) показала, що пробіотики можуть підтримувати лікування антидепресантами. Вони повідомили про свої висновки в журналі Translational Psychiatry .

Кишкова флора впливає на психіку

З попередніх досліджень відомо, що у пацієнтів з депресією спостерігається поширеність кишкових і травних проблем вище середнього. Якщо кишкова флора людей з депресією імплантована мишам, вирощеним у стерильних умовах, тобто без кишкової флори, то у тварин також розвивається депресивна поведінка. Наприклад, вони менш енергійні та виявляють знижений інтерес до свого оточення, ніж їхні однолітки. Тому дослідники підозрюють, що склад бактеріальної спільноти в кишечнику відіграє важливу роль у симптомах депресії.

У своєму новому дослідженні дослідники на чолі з доктором Андре Шмідтом і професором Ундін Ланг систематично досліджували вплив пробіотиків на пацієнтів з депресією. Усі учасники були стаціонарними пацієнтами в Університетській психіатричній клініці Базеля (UPK) і отримували пробіотики (21 суб’єкт) або плацебо (26 суб’єктів) протягом 31 дня, на додаток до антидепресантів. Ні учасники, ні співробітники дослідження не знали, яку підготовку брали суб’єкти протягом усього періоду дослідження. Дослідники провели серію тестів на учасниках безпосередньо перед лікуванням, наприкінці 31 дня і знову через чотири тижні.

Подальший аналіз показав, що хоча симптоми депресії зменшилися у всіх учасників завдяки загальному лікуванню антидепресантами, спостерігалося більше покращення у пацієнтів у групі пробіотиків, ніж у групі плацебо.

Крім того, у них змінився, принаймні, тимчасово, склад кишкової флори: у групі пробіотиків аналіз зразків калу виявив збільшення молочнокислих бактерій наприкінці лікування – ефект, який супроводжувався зменшенням симптомів депресії. . Проте рівень цих корисних для здоров’я кишкових бактерій знову знизився протягом наступних чотирьох тижнів. «Можливо, чотири тижні лікування недостатньо тривалий, і для стабілізації нового складу кишкової флори потрібно більше часу», — пояснює Анна-Кіара Шауб, один із провідних авторів дослідження.

Зміна в обробці емоційних подразників

Інший цікавий ефект від прийому пробіотиків був помічений у відношенні активності мозку під час перегляду нейтральних або наляканих облич. Дослідники досліджували цей ефект за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії (фМРТ). У пацієнтів з депресією певні ділянки мозку для емоційної обробки поводяться інакше, ніж у людей з хорошим психічним здоров’ям. Після чотирьох тижнів прийому пробіотиків ця мозкова активність нормалізувалася в групі пробіотиків, але не в групі плацебо.

«Незважаючи на те, що вісь мікробіом-кишка-мозок була предметом досліджень протягом багатьох років, точні механізми ще повністю не з’ясовані», – говорить Шауб. Це була ще одна причина, чому дослідники вважали, що важливо використовувати широкий спектр бактерій у формі пробіотиків, наприклад, уже наявні на ринку. «З додатковими знаннями про специфічний ефект певних бактерій можна оптимізувати вибір бактерій і використовувати найкращу суміш для підтримки лікування депресії», — каже дослідниця, хоча вона прагне підкреслити, що пробіотики не підходять як єдиний засіб для лікування депресії.

Довідка про журнал :

Анна-К'яра Шауб, Ельзе Шнайдер, Хорхе Ф. Васкес-Кастелланос, Ніна Швайнфурт, Седрік Кеттелхак, Джессіка П.К. Долл, Гульнара Яманбаєва, Лаура Мельманн, Серж Бранд, Крістоф Беглінгер, Стефан Боргвардт, Йерун Ла Шмідт, Ундріне Е. . Клінічні, кишкові мікробні та нервові ефекти додаткової терапії пробіотиками у пацієнтів з депресією: рандомізоване контрольоване дослідження . Трансляційна психіатрія , 2022; 12 (1) DOI: 10.1038/s41398-022-01977-z


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень