A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ 

Дата: 27.05.2022 14:02
Кількість переглядів: 49

 

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

 

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

 

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

 

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

 

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

 

5 кроків до безпечнішої їжі

 

1. Підтримуйте чистоту:

 

мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

мийте руки після відвідування туалету;

вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

 

відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

 

ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

 

не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

 

використовуйте чисту або очищену воду;

обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/kishkovi-infekcii/gostri-kishkovi-infekcii


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень