A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Світ не полишає неспокій про важкі випадки гепатиту у дітей. До вашої уваги останній огляд наукових видань і ЗМІ.

Дата: 23.05.2022 09:04
Кількість переглядів: 38

Рейтер 

Щонайменше у 600 дітей у щонайменше 34 країнах розвинулися випадки раптового важкого запалення печінки або гострого гепатиту, чому лікарі не мають пояснень.

Станом на 18 травня щонайменше 175 дітей у Великобританії та 180 у Сполучених Штатах захворіли з жовтня 2021 року, більшість із них молодше п’яти років.

Для порівняння, лікарі зазвичай щороку відвідують 20 дітей з гострим гепатитом невідомого походження в трьох спеціалізованих дитячих гепатологічних відділеннях Великобританії, повідомила у четвер журналістам д-р Дейрдре Келлі, спеціаліст із захворювань печінки у дітей з Університету Бірмінгема. "Це значно більше", - сказала вона.

НАСКІЛЬКИ ВАЖКІ ЦІ ВИПАДКИ?

У Сполучених Штатах більше 90% постраждалих дітей були госпіталізовані. За даними Центру контролю та профілактики захворювань США, більшість одужали, але щонайменше п’ятеро померли. У всьому світі понад два десятки дітей потребували пересадки печінки.

Більшість випадків зареєстровано з квітня. Типовими ознаками є темна сеча, світлий стілець, блювота та жовтяниця.

ПРИЧИНА — ЗАГАДКА

Гострий гепатит у дітей раннього віку не зустрічається. Не виявлено звичайних впливів навколишнього середовища, таких як небезпечна вода або їжа. Лікарі вважають, що виною, швидше за все, є вірус, але ніхто з дітей не мав вірусів, які, як відомо, викликають гепатит.

Майже половина дітей дала позитивний результат на аденовірус, поширений дитячий вірус, у тому числі деякі з типом, який називається аденовірус-41F. Відомо, що аденовірус-41 викликає шлунково-кишкові симптоми, такі як діарея, блювота та лихоманка. Раніше це не було пов’язано з цим типом важкого ураження печінки у здорових дітей, сказала д-р Ріма Фаваз, спеціаліст із захворювань печінки в дитячому віці з Єльської школи медицини.

Агентство охорони здоров’я Великобританії повідомило, що можливі пояснення включають надзвичайно велику хвилю нормальних аденовірусних інфекцій, що спричиняють частіше виникнення незвичайних ускладнень, новий варіант аденовірусу, новий варіант SARS-CoV-2 або раніше невідомий інфекційний агент. Дослідники підняли ймовірність того, що якась рання інфекція спричинила надмірну реакцію імунної системи дітей на патогени, які зазвичай є відносно доброякісними.

ЧИ Є ПОСИЛАННЯ щодо COVID-19?

Фахівці виключили зв’язок між випадками гепатиту та вакцинами від COVID, оскільки більшість уражених дітей були занадто малими, щоб отримати щеплення.

Більшість дітей наразі не хворіли на COVID-19, а попереднє зараження SARS-CoV-2 для багатьох випадків ще не було визначено, сказав д-р Джейсон Кіндрачук, дослідник інфекційних захворювань з Університету Манітоби, Канада.

Однак у деяких, можливо, були легкі або безсимптомні інфекції COVID, які залишилися непоміченими. Частинки коронавірусу, що затримуються в шлунково-кишковому тракті, можуть підштовхувати імунну систему до надмірної реакції на зазвичай більш м’який аденовірус з великою кількістю запальних білків, які в кінцевому підсумку пошкоджують печінку.

 

Інші експерти також припускають, що через соціальне дистанціювання та інші заходи, які використовуються для стримування пандемії, молодші діти мали менше впливу аденовірусів, що допомогло б їм створити імунітет. В результаті їх імунна система зараз може надмірно реагувати на інфекцію.

Існує також ймовірність того, що захворюваність на гострий гепатит у дітей раннього віку може бути не настільки підвищеною, як здається. Педіатри можуть частіше перевіряти цей стан у дітей із шлунково-кишковими симптомами, що призводить до частішої діагностики випадків, які могли залишатися непоміченими в минулому. 

Рeuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/what-know-about-mysterious-severe-hepatitis-cases-chil

20 травня 

Зараження аденовірусом є провідною гіпотезою щодо останніх випадків важкого гепатиту невідомого походження у дітей, що призвело до щонайменше шести смертей, заявили представники охорони здоров’я США в п’ятницю.

Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) заявили, що продовжують досліджувати, чи 180 випадків, виявлених у 36 штатах і територіях з жовтня минулого року, є збільшенням захворюваності на педіатричний гепатит, чи була виявлена існуюча закономірність завдяки покращенню виявлення. Доктор Джей Батлер, заступник директора CDC з інфекційних захворювань, сказав під час телефонної конференції, що близько половини дітей, діагностованих за останні місяці, також були інфіковані типом аденовірусу, вірусом, який викликає застуду, але агентство все ще розслідує. точна причина захворювання.

Батлер сказав, що одна з теорій полягає в тому, що заходи з пом’якшення пандемії можуть мати обмежений вплив аденовірусу, що призведе до «наздогнання» інфекцій, оскільки соціальне дистанціювання та інші зусилля були послаблені.

CDC також досліджує, чи може відігравати певну роль інфекція COVID, а також інші патогени, ліки та фактори ризику.

www.reuters.com/world/us/us-cdc-says-adenovirus-leading-hypothesis-severe-hepatitis-children-2022-05-20/?

Журнал «Наука»

Незрозумілі випадки гепатиту у дітей дають більше запитань, ніж відповідей

Автор Еймі Каннінгем

За даними агенцій охорони здоров’я Європи та Сполучених Штатів, було зареєстровано щонайменше 500 випадків гепатиту з невідомої причини у дітей приблизно в 30 країнах. Багато дітей одужали. Але деякі випадки були важкими, більше двох десятків дітей потребували пересадки печінки. Щонайменше десяток дітей загинули, у тому числі п’ятеро в США.

Захворювання в основному спостерігалися у дітей віком до 5 років. Наразі органи охорони здоров’я виключали поширені причини гепатиту, повідомляючи, що у деяких дітей був позитивний тест на аденовірус. 

Але є кілька причин, чому, стверджують дослідники, не можна повністю визначити аденовірус як єдиного винуватця гепатиту. Також не зрозуміло, чи останні випадки свідчать про зростання захворюваності на гепатит, чи просто більше уваги. Хоча випадки, здається, з’явилися нізвідки, «ми спостерігали подібне рідкісне важке захворювання печінки, подібне до цього, у дітей», – каже Анна Пітерс, дитячий трансплантолог-гепатолог з Медичного центру дитячої лікарні Цинциннаті.

Гепатит у дітей

Гепатит - це запалення печінки, яке може перешкоджати багатьом функціям органу, включаючи фільтрацію крові та регуляцію згортання. Три віруси гепатиту, які називаються гепатитом А, В і С, є поширеними причинами захворювання в Сполучених Штатах. Гепатит А поширюється, коли інфіковані фекалії потрапляють в рот. Діти можуть отримати B і C, коли він передається від вагітної людини до немовляти. Існують вакцини проти A і B, але не C. Надмірна доза ацетамінофену також може викликати гепатит у дітей.

Серед інших симптомів ознаки гепатиту можуть включати нудоту, втому, жовтий відтінок шкіри та очей, темну сечу, ніж зазвичай, і світлий стілець. Гепатит, що виникає швидко, зазвичай вирішується, тоді як деякі випадки прогресують повільніше і з часом призводять до ураження печінки. Рідко у дитини розвивається раптова печінкова недостатність. За оцінками Північноамериканського товариства дитячої гастроентерології, гепатології та харчування, щороку в Сполучених Штатах трапляється від 500 до 600 випадків , і близько 30 відсотків з них є «невизначеними», тобто причина не знайдена.

Невизначена категорія раптової печінкової недостатності була відома вже деякий час, каже Пітерс, і ця підгрупа випадків має схожість з досліджуваним гепатитом. Поки що не надходило даних про те, чи є останні випадки збільшення порівняно з попередніми роками, каже Пітерс. «Можливо, це просто посилене визнання того, що відбувається».

Аденовірус як підозра

Не всі діти з гепатитом були позитивними на аденовірус, і не всі вони були обстежені. Європейський центр профілактики та контролю захворювань, або ECDC, повідомив , що із 151 тестованого випадку 90 були позитивними , або 60 відсотків. В останньому дописі Агентства охорони здоров’я Великобританії від початку травня зазначено, що 126 зразків із 163 були протестовані, 91 або 72 відсотки були позитивними. Подальший аналіз 18 випадків виявив аденовірус 41 типу .Аденовіруси зазвичай вражають людей, як правило, викликаючи застуду, бронхіт або інші респіраторні захворювання. Два типи, аденовірус 40 і 41, спрямовані на кишечник, що призводить до шлунково-кишкових симптомів, таких як блювота та діарея.

«Всі ці типи, включно з цим основним підозрюваним типом 41, виявляються скрізь постійно», — каже вірусолог Адріана Каджон з Інституту біомедичних досліджень Лавлейса в Альбукерке. «Всі вони існують і про них постійно повідомляють протягом десятиліть».

Люди зазвичай одужують після аденовірусної інфекції. Виняток становлять ті, чия імунна система не функціонує належним чином — тоді інфекція може бути серйозною. Були випадки зараження аденовірусним гепатитом у дітей з ослабленим імунітетом, але діти, які досліджуються, не мають імунодефіциту.

Є кілька цікавих подробиць про результати виявлення аденовірусу. Наприклад, у дітей з позитивним тестом на вірус був низький рівень у крові. У випадках гепатиту від аденовірусу «рівень вірусу дуже і дуже високий», говорить Пітерс.

У печінці також не виявлено аденовірус. У дослідженні дев’яти дітей з гепатитом в Алабамі, які були позитивними на аденовірус у зразках крові, дослідники вивчали тканини печінки у шести дітей. У печінці не було жодних ознак вірусу , повідомляють дослідники 6 травня у тижневому звіті захворюваності та смертності .

 

«Дуже важко причетність до вірусу, який ви не можете знайти на місці злочину», – сказав Каджон 3 травня на симпозіумі з клінічної вірусології у Вест-Палм-Біч, штат Флорида.

Ще одна дивність: здається, немає шляху поширення вірусу з одного місця в інше. Це на відміну від SARS-CoV-2, вірусу, який викликає COVID-19, «де спочатку було досить чітко поширене з якогось епіцентру», – каже вірусолог і клініцист Ендрю Тай з медичної школи Університету Мічигану в Анн-Арборі, який лікує пацієнтів. із захворюваннями печінки.

Винуватець аденовірусу не виходить за межі можливостей, але «вірусні асоціації з хворобами завжди важко виявити та довести», – каже вірусолог Кетрін Спіндлер, також з медичної школи Мічиганського університету. «Нам буде важко сказати, що це пов’язано з аденовірусом 41, не кажучи вже про аденовірус».

Враховуючи COVID-19

Дослідники виявили, що SARS-CoV-2 впливає на печінку в легких і важких випадках COVID-19. Є дані, що печінка запалюється у дітей і дорослих під час інфекції. Печінкова недостатність може виникнути при тяжкому нападі COVID-19.

 А діти, у яких після COVID-19 розвивається мультисистемний запальний синдром у дітей, або MIS-C, можуть мати гепатит як частину цього синдрому.

Пітерс та її колеги описали ще один спосіб, яким SARS-CoV-2 може поставити печінку під загрозу. Команда повідомила про випадок молодої пацієнтки з осені 2020 року, у якої була раптова печінкова недостатність приблизно через три тижні після інфекції SARS-CoV-2. У неї не було МІС-С. Біопсія печінки показала ознаки аутоімунного гепатиту , типу, при якому організм атакує власну печінку, повідомляють Петерс і його колеги в May Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition Reports . Пацієнт одужав після лікування протизапальними препаратами.

Деякі діти з гепатитом дали позитивний результат тесту на SARS-CoV-2, але більше ні. ECDC повідомив, що 20 із 173 тестованих випадків були позитивними на SARS-CoV-2, тоді як Агентство охорони здоров’я Великобританії виявило вірус у 24 із 132 протестованих зразків.

Проте було дуже мало даних про те, чи є у дітей антитіла до SARS-CoV-2, що було б доказом перенесеної інфекції. (Вакцинація була недоступна для більшості цих маленьких дітей.) ECDC виявив, що з 19 перевірених випадків у 14 були позитивні антитіла до вірусу.

Одна з теорій полягає в тому, що попередня інфекція SARS-CoV-2 підготувала основу для несподіваної реакції на аденовірус або іншу інфекцію. Оскільки люди більше не зводять до мінімуму контакти, поширення аденовірусів та інших респіраторних вірусів повертається до рівня до пандемії. «Можливо, ми бачимо повернення цих забутих патогенів, так би мовити, що посилюють хворобу або викликають серйозне запалення в результаті якогось попереднього стану», яким може бути COVID-19, сказав Каджон 3 травня.

www.sciencenews.org/article/hepatitis-cases-children-liver-adenovirus?

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень