A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Огляд наукових видань і ЗМІ за 21.05.22. про віспу мавп. Тривога зростає

Дата: 23.05.2022 09:03
Кількість переглядів: 50

 

Новини CIDRAP 

 Більше країн повідомляють про віспу мавп; можливий випадок у Нью-Йорку

Стефані Сушере 

Всього через кілька тижнів після виявлення віспи мавп у двох окремих групах випадків у Сполученому Королівстві, щонайменше у восьми європейських країнах, а також у Канаді, Сполучених Штатах та Австралії зараз підтверджені випадки захворювання.

Бельгія, Франція та Німеччина приєдналися до Португалії, Іспанії, Великобританії, Італії та Швеції у повідомленні про початкові випадки захворювання, яке передається при тісному контакті з інфікованою людиною. Багато випадків були описані у чоловіків, які мають секс з чоловіками, які не подорожували до країн, де мавпяна віспа є ендемічною, наприклад Нігерії.

Випадок у Німеччині стався з 26-річним бразильцем, який подорожував країною після того, як відвідав Португалію та Іспанію.

Майкл Остерхольм, доктор філософії, MPH, директор Центру досліджень і політики інфекційних захворювань при Університеті Міннесоти (CIDRAP), сказав CIDRAP News, що він очікує подальшого зростання спалаху.

"Ми повинні очікувати, що найближчими днями буде описано ще багато випадків", - сказав він.

Підозрюваний випадок у лікарні Bellevue, Нью-Йорк

Вчора пізно ввечері посадові особи охорони здоров’я Нью-Йорка оголосили, що розслідують можливий випадок віспи мавп у пацієнта, який лікується в лікарні Бельвю, і що вони надсилають зразки до Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC) для підтвердження.

Наразі у Сполучених Штатах є один підтверджений випадок у Массачусетсі. У Канаді два підтверджені випадки , ще кілька підозрюваних випадків розслідуються.

За даними CDC, інкубаційний період віспи мавп може тривати від 5 до 21 дня, перш ніж викликати лихоманку, втому та збільшення лімфатичних вузлів. На обличчі та руках з’являється висип, який зазвичай проходить протягом 1 місяця.

В Австралії і Вікторія, і Новий Південний Уельс підтвердили свої перші випадки.

«Важливо зазначити, що для передачі зазвичай потрібен значний тісний контакт із інфікованою людиною, яка демонструє симптоми. Це означає, що при хорошому поінформованості громади передачу, ймовірно, буде локалізовано, легко ідентифіковано та стримати», Про це йдеться у прес-релізі Міністерства охорони здоров'я Австралії .

Великобританія підтвердила ще 11 випадків

Агентство охорони здоров’я Великобританії (UKHSA) повідомило про ще 11 підтверджених випадків, завдяки чому загальна кількість у країні з 6 травня досягла 20.

"Ми очікуємо, що це збільшення продовжиться в найближчі дні і буде виявлено більше випадків в ширшому співтоваристві. Разом з цим ми отримуємо повідомлення про нові випадки, виявлені в інших країнах по всьому світу", - сказала Сьюзен Хопкінс, доктор медичних наук, головний медичний радник УХСА. «Клініцисти повинні бути уважними до будь-якої особи, яка має незвичайні висипання без чіткого альтернативного діагнозу, і повинні звернутися до спеціалізованих служб за порадою».

 Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) скликала засідання Стратегічної та технічної консультативної групи з інфекційних небезпек з пандемічним та епідемічним потенціалом (STAG-IH) для обговорення кластерів випадків.

«Наразі повідомлялося про віспу мавп з 11 країн, які зазвичай не хворіють на цю хворобу. ВООЗ співпрацює з цими та іншими країнами, щоб розширити спостереження та надати рекомендації. Є близько 80 підтверджених випадків і 50 незавершених розслідування. бути повідомленим", - написала ВООЗ у Twitter.

До нинішнього спалаху найбільші спалахи мавпячої віспи за межами Західної та Центральної Африки мали місце в шести штатах США: Іллінойсі, Індіані, Канзасі, Міссурі, Огайо та Вісконсіні, у 2003 році, коли було зафіксовано 47 випадків із посиланням на інфікованих лугових собак . . https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2022/05/more-nations-report-monkeypox-possible-case-new-york

Журнал Наука

Віпа мавп стає глобальною: чому вчені напоготові

Вчені намагаються зрозуміти, чому вірус, менш смертельний родич віспи, з’явився у багатьох популяціях по всьому світу. За минулий тиждень у принаймні 11 неафриканських країнах було зареєстровано понад 120 підтверджених або підозрюваних випадків віспи мавп, рідкісного вірусного захворювання, яке рідко виявляється за межами Африки . Поява вірусу в окремих популяціях по всьому світу, де він зазвичай не з’являється, стривожила вчених і змусила їх шукати відповіді.

«Це відкриває очі, щоб побачити такий тип поширення», — каже Енн Рімоін, епідеміолог з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, яка вивчає віспу мавп у Демократичній Республіці Конго більше десяти років.

Віспа та інші віруси поразили людей набагато раніше, ніж припускали

Називається віспою мавп, оскільки дослідники вперше виявили її у лабораторних мавп у 1958 році. Вважається, що натомість вірус передається від диких тварин, таких як гризуни, людям або від інфікованих людей. У середньому за рік в Африці трапляється кілька тисяч випадків, як правило, у західних і центральних частинах континенту. Але випадки за межами Африки були обмежені жменькою, які пов’язані з подорожами до Африки або з імпортом інфікованих тварин. Кількість випадків, виявлених за межами Африки лише за останній тиждень — яка, безсумнівно, зросте — уже перевищила кількість, виявлену за межами континенту з 1970 року, коли вперше було визначено, що вірус викликає захворювання у людей. Це швидке поширення тримає вчених у підвищеній готовності.

Але віспа мавп — це не SARS-CoV-2, коронавірус, відповідальний за пандемію COVID-19, каже Джей Хупер, вірусолог з Медичного науково-дослідного інституту інфекційних захворювань армії США у Форт-Детріку, штат Меріленд. Він не передається від людини до людини так легко, і оскільки він пов’язаний з вірусом віспи, вже є методи лікування та вакцини для стримування його поширення. Тому вчені стурбовані, тому що будь-яка нова вірусна поведінка викликає занепокоєння – вони не панікують.

На відміну від SARS-CoV-2, який поширюється через крихітні повітряні краплі, які називаються аерозолями, вважається, що віспа мавп поширюється від тісного контакту з рідинами організму, такими як слина від кашлю. Це означає, що людина з віспою мавп, ймовірно, заразить набагато менше близьких контактів, ніж людина з SARS-CoV-2, каже Хупер. Обидва віруси можуть викликати симптоми, схожі на грип, але віспа мавп також викликає збільшення лімфатичних вузлів і, зрештою, характерні заповнені рідиною ураження на обличчі, руках і ногах. Більшість людей одужують від віспи мавп за кілька тижнів без лікування.

19 травня дослідники з Португалії завантажили перший проект геному вірусу мавпячої віспи, який там був виявлений, але Густаво Паласіос, вірусолог із Медичної школи Ікана на горі Сінай у Нью-Йорку, підкреслює, що це все ще дуже ранній проект, і потрібно ще попрацювати, перш ніж робити якісь остаточні висновки.

З цих попередніх генетичних даних дослідники можуть сказати, що вірус мавпячої віспи пов’язаний із вірусним штамом, який переважно зустрічається в Західній Африці. Цей штам викликає легшу хворобу і має нижчий рівень смертності — близько 1% серед бідних сільських груп населення — порівняно з тим, що циркулює в Центральній Африці. Але наскільки точно штам, що викликає нинішні спалахи, відрізняється від штаму в Західній Африці — і чи пов’язані один з одним віруси, що з’являються в різних країнах, — залишається невідомим.

Відповіді на ці запитання можуть допомогти визначити, чи раптове зростання випадків викликано мутацією, яка дозволяє цьому вірусу мавпячої віспи передаватись легше, ніж у минулому, і чи кожен із спалахів сходить до одного походження, каже Райна МакІнтайр, епідеміолог-інфекціоніст з Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї, Австралія. На відміну від SARS-CoV-2, РНК-вірусу, що швидко розвивається, чиї варіанти регулярно уникали імунітету від вакцин та попередньої інфекції, вірус віспи мавп є відносно великим ДНК-вірусом. Віруси ДНК краще виявляють і відновлюють мутації, ніж РНК-віруси, що означає, що малоймовірно, що вірус віспи мавп раптово мутував, щоб стати вправним у передачі людини, каже Макінтайр.

«Глибоко стурбований»

Проте виявлення віспи мавп у людей без видимого зв’язку один з одним свідчить про те, що вірус міг поширюватися тихо — факт, який Андреа Макколум, епідеміолог, який очолює команду Центру контролю та профілактики захворювань віспи, називає «глибоко тривожним». ”.

На відміну від SARS-CoV-2, який може поширюватися безсимптомно, віспа мавп зазвичай не залишається непоміченою, коли вона заражає людину, частково через пошкодження шкіри, які вона викликає. Якби віспа мавп могла поширюватися безсимптомно, це було б особливо тривожним, оскільки це ускладнило б відстеження вірусу, каже Макколум.

Інша загадка полягає в тому, чому майже всі кластери випадків включають чоловіків у віці 20–50 років, багато з яких є геями, бісексуалами та мають секс з чоловіками (GBMSM). Хоча відомо, що віспа мавп не передається статевим шляхом, сексуальна активність, безумовно, є близьким контактом, каже Рімуан. Найбільш вірогідним поясненням цієї несподіваної схеми передачі, каже Макінтайр, є те, що вірус був випадково введений у спільноту GBMSM, і вірус продовжував циркулювати там. Вчені матимуть краще уявлення про походження спалахів та фактори ризику зараження після завершення епідеміологічного розслідування, яке може тривати тижнями та передбачає ретельне відстеження контактів.

Стратегії стримування

Вчені стежили за віспою мавп з тих пір, як у 1970-х роках була припинена кампанія з ліквідації віспи, її двоюрідного вірусу. Після того, як віспа перестала бути загрозою завдяки вакцинації в усьому світі, чиновники з охорони здоров’я перестали рекомендувати щеплення від віспи, що також запобігало віспі мавп. З кожним роком, що минув після ліквідації віспи, населення з ослабленим або відсутнім імунітетом до цих вірусів зростало, каже Макінтайр.

Відтоді було кілька спалахів. Демократична Республіка Конго, наприклад, десятиліттями бореться з віспою мавп, а Нігерія переживає великий спалах, приблизно 500 підозрюваних і понад 200 підтверджених випадків, починаючи з 2017 року, коли країна повідомила про свій перший випадок у більшій кількості. більше 39 років. Сполучені Штати також повідомили про спалах у 2003 році, коли партія гризунів з Гани поширила вірус серед домашніх лугових собак в Іллінойсі і заразила понад 70 людей .

Проте органи охорони здоров’я не безсилі проти віспи мавп. В якості запобіжного заходу проти біотероризму такі країни, як Сполучені Штати, зберігають запаси вакцин проти віспи, а також противірусних засобів, які вважаються високоефективними проти вірусу. Однак, за словами Макколлума, терапія, ймовірно, не буде розгорнута у великих масштабах. Натомість медичні працівники, ймовірно, використовували б метод під назвою «кільцева вакцинація» для стримування поширення віспи мавп: це дозволило б вакцинувати тісні контакти людей, які були заражені віспою мавп, щоб відрізати будь-які шляхи передачі.

На основі даних, які вона бачила досі, Макколлум вважає, що нинішні спалахи, ймовірно, не потребуватимуть стратегій стримування, крім кільцевої вакцинації. «Навіть у тих районах, де віспа мавп трапляється щодня, — каже вона, — це все ще відносно рідкісна інфекція».

DOI: https://doi.org/10.1038/d41586-022-01421-8

Видавництво Рейтер

Іспанія повідомила про 24 нові випадки, в основному в Мадридському регіоні, де регіональний уряд закрив сауну, пов’язану з більшістю інфекцій. 

У лікарні в Ізраїлі лікували чоловіка віком 30 років, у якого після нещодавнього прибуття із Західної Європи проявляються симптоми, що відповідають хворобі.

"Це найбільший і найпоширеніший спалах віспи мавп, який коли-небудь бачили в Європі", - заявила медична служба збройних сил Німеччини, яка виявила перший випадок у країні 

АМСТЕРДАМ. У Нідерландах вперше було підтверджено хворого на віспу мавп, повідомило в п’ятницю урядове агентство охорони здоров’я, додавши, що, можливо, заразилося більше людей.

Засідання комітету Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) для обговорення цього питання – це Стратегічна та технічна консультативна група з інфекційних небезпек з пандемічним та епідемічним потенціалом (STAG-IH), яка консультує щодо ризиків зараження, які можуть становити глобальну загрозу здоров’ю.

Глава ВООЗ у Європі сказав, що він стурбований тим, що в регіоні може прискоритися зараження, оскільки люди збираються на вечірки та фестивалі протягом літніх місяців. Специфічної вакцини від віспи мавп не існує, але дані показують, що вакцини, які використовуються для знищення віспи, мають до 85% ефективності проти віспи мавп, за даними ВООЗ. Британська влада заявила, що запропонувала вакцину проти віспи деяким медичним працівникам та іншим, які, можливо, були заражені віспою мавп. 

Багато випадків не пов’язані з подорожами на континент. Як наслідок, причина цього спалаху неясна, хоча органи охорони здоров’я заявили, що існує певний ступінь поширення в громаді.

КЛІНІКИ СЕКСУАЛЬНОГО ЗДОРОВ'Я

ВООЗ заявила, що перші випадки були незвичайними з трьох причин: усі, крім одного, не мають відповідної історії подорожей до районів, де віспа мавп є ендемічною; більшість з них виявляється через служби сексуального здоров’я та серед чоловіків, які мають статеві стосунки з чоловіками, а широке географічне поширення по всій Європі та за її межами свідчить про те, що передача може тривати деякий час.

 

У Британії, де зараз підтверджено 20 випадків, Агентство охорони здоров’я Великобританії повідомило, що останні випадки в країні були переважно серед чоловіків, які ідентифікували себе як геїв, бісексуалів або чоловіків, які мають секс з чоловіками.

Поки що було надто рано говорити, чи переросла хвороба в хворобу, що передається статевим шляхом, сказав Алесіо Д'Амато, комісар з питань охорони здоров'я регіону Лаціо в Італії. Наразі в країні зафіксовано три випадки. «Я думаю, що в цьому є якась передача статевим шляхом, — сказав Стюарт Ніл, професор вірусології Королівського коледжу Лондона.

У ВООЗ повідомили, що вчені секвенують вірус із різних випадків, щоб з’ясувати, чи вони пов’язані. Очікується, що агентство надасть оновлення найближчим часом. https://www.reuters.com/world/europe/monkeypox-outbreak-europe-largest-ever-region-cases-cross-100-2022-05-20/?

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень