A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Світ встревожений зростаючою кількістю випадків віспа мавп.

Дата: 20.05.2022 09:39
Кількість переглядів: 50

Ось огляд деяких ресурсів.

1.Центр досліджень та політики в галузі інфекційних захворювань( Center for Infectious Disease Research and Policy) - центр Міннесотського університету, який займається забезпеченням готовності громадської охорони здоров'я та реагуванням на інфекційні захворювання, що виникають.

Велика Британія, Іспанія, Португалія повідомляють про більше випадків віспи мавп

Стефані Сушере Новини CIDRAP  

Іспанія та Португалія повідомляють про десятки випадків віспи мавп, оскільки Агентство охорони здоров’я Великобританії (UKHSA) сьогодні підтвердило ще два випадки, довівши загальну кількість випадків у Великобританії до дев’яти випадків з 6 травня.

Більше випадків ЧСЧ у Великобританії

Імовірність поширення у Сполученому Королівстві зростає, оскільки останні випадки не подорожували до країни, де вірус є ендемічним. Останні випадки також спостерігалися у чоловіків, які мали секс з чоловіками (ЧСЧ).

Хоча відомо, що віспа мавп не передається статевим шляхом, вона може передаватися через тісний особистий контакт, а також через одяг і білизну, якими користується людина, хвора на віспу мавп.

«Ці останні випадки, разом із повідомленнями про випадки захворювання в країнах по всій Європі, підтверджують наші початкові побоювання, що віспа мавп може поширитися в наших громадах», — сказала головний медичний радник UKHSA Сьюзен Хопкінс, доктор медичних наук, у прес-релізі . «Ми особливо закликаємо чоловіків, які є геями та бісексуалами, знати про будь-які незвичайні висипання або пошкодження та негайно звертатися до служби сексуального здоров’я, якщо у них є занепокоєння».

Випадки віспи мавп, як правило, легкі, але вони можуть прогресувати до більш серйозних симптомів і навіть закінчуватися летальним результатом. Симптоми зазвичай починаються з лихоманки, головного болю, м’язових болів, болю в спині, збільшення лімфатичних вузлів, ознобу та виснаження, з висипанням, що з’являється на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла.

Кількість підозрюваних випадків в Іспанії зросла до 23

Представники охорони здоров’я в Мадриді, Іспанія, підтвердили сьогодні, що 23 людини мають симптоми, сумісні з діагнозом віспа мавп. І хоча випадки не підтверджені, по всій країні оголошено тривогу.

«Віспа мавп поширюється респіраторним шляхом, але характеристики 23 підозрюваних випадків вказують на передачу через слиз під час статевих стосунків» , – повідомляє британська газета Guardian .

Усі підозрювані випадки в Іспанії пов’язані з чоловіками, вони перебувають на самоізоляції вдома та почуваються добре.

Епідеміолог Фернандо Сімон Соріа, доктор медичних наук, який очолює іспанський центр надзвичайних ситуацій, сказав, що, хоча навряд чи віспа мавп пошириться значно, «це не можна виключати».

Португалія підтвердила 5 випадків, розслідує ще 15

У сусідній Португалії було підтверджено 5 випадків у чоловіків , і чиновники розслідували ще 15 підозрюваних випадків, усі вони розташовані в Лісабоні або поблизу. Жоден із чоловіків нещодавно не їздив до Африки, не мав тісних контактів із хворими у Сполученому Королівстві.

За словами португальських чиновників, усі справи стосуються чоловіків, більшість із яких молоді. У них є пошкодження шкіри, їх стан стабільний.

Влада в Головному управлінні охорони здоров’я країни не повідомила, чи були чоловіки в історії поїздок до Африки чи якісь зв’язки з недавніми випадками у Сполученому Королівстві чи в інших місцях.

https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2022/05/uk-spain-portugal-report-more-monkeypox-cases

2. Видавництво РЕЙТЕР

ЛІСАБОН. У середу португальська влада заявила, що виявила п’ять випадків рідкісної інфекції мавп’яної віспи, а служби охорони здоров’я Іспанії перевіряють 23 потенційні випадки після того, як Британія поставила Європу в стан готовності щодо вірусу.

П’ять португальських пацієнтів із 20 підозрюваних випадків стабілізуються. Усі вони чоловіки, і всі вони живуть в районі Лісабона та долини Тежу, повідомляє португальське управління охорони здоров’я.

Раніше вранці Іспанія оприлюднила попередження про те, що тестується вісім підозрюваних випадків. У повідомленні органів охорони здоров’я Мадридського регіону йдеться про те, що до пізнього дня кількість хворих зросла до 23 випадків. Усі випадки залишаються непідтвердженими.

Віспа мавп — рідкісна вірусна інфекція, подібна до натуральної віспи людини, хоча й легша, вперше зареєстрована в Демократичній Республіці Конго в 1970-х роках. Кількість випадків захворювання в Західній Африці зросла за останнє десятиліття. читати більше

Симптоми включають лихоманку, головні болі та шкірні висипання, які починаються на обличчі і поширюються на решту тіла.

За словами іспанських органів охорони здоров’я, це не особливо заразне між людьми, і більшість інфікованих одужують протягом кількох тижнів, хоча повідомлялося про важкі випадки.

За словами Агентства охорони здоров’я Великобританії, чотири з випадків, виявлених у Британії, ідентифікували себе як геїв, бісексуалів або інших чоловіків, які мають секс з чоловіками, додавши докази, які свідчать про можливість передачі інфекції в суспільстві.

Британське агентство закликало чоловіків, які є геями та бісексуалами, знати про будь-які незвичайні висипання або ураження та негайно звертатися до служби сексуального здоров'я.

Газета El Pais цитує главу громадського здоров’я в Мадриді Олену Андрадас, яка сказала: «22 з 23 підозрюваних випадків повідомили, що мали секс з іншими чоловіками протягом останніх тижнів».

Управління охорони здоров’я Португалії не оприлюднило жодної інформації про сексуальну орієнтацію хворих на віспу мавп або підозрюваних пацієнтів.

Дві країни надіслали попередження медичним працівникам, щоб виявити більше можливих випадків.

 

 

На зображенн Рис.1 , створеному під час розслідування спалаху віспи мавп, що відбулося в Демократичній Республіці Конго (ДРК) з 1996 по 1997 роки, показані руки пацієнта з висипом, викликаним віспою мавп, на цьому недатованому зображенні, отриманому Reuters. 18 травня 2022 р. CDC/Brian WJ Mahy/Handout через REUTERS

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/portugal-identifies-five-monkeypox-infections-spain-has-23-suspected-cases-2022-05-18/?utm_source=Sailthru&utm

Пояснювач: чому випадки віспи мавп поширюються в Європі та США

Автор : Дженніфер Рігбі

На електронно-мікроскопічному (ЕМ) зображенні  Рис.2 показані зрілі частинки вірусу віспи мавп овальної форми, а також півмісяці та сферичні частинки незрілих віріонів, отримані з клінічного зразка шкіри людини, пов’язаного зі спалахом лугових собак у 2003 році, на цьому недатованому зображенні, отриманому Reuters у травні. 18, 2022. Синтія С. Голдсміт, Рассел Регнері/CDC/Роздатковий матеріал через REUTERS ЦЕ ЗОБРАЖЕННЯ НАДАВАЛО ТРЕТЯ СТОРОНА./Фотофайл

У Великобританії, Португалії, Іспанії та Сполучених Штатах зареєстровано або підозрюється кілька випадків віспи мавп. Спалахи викликають тривогу, оскільки вірусне захворювання, яке поширюється через тісний контакт і вперше було виявлено у мавп, здебільшого зустрічається в Західній і Центральній Африці, і лише дуже рідко поширюється в інших місцях.

Ось що досі знають вчені.

"ДУЖЕ НЕЗВИЧАЙНО"

Віспа мавп — це вірус, який викликає симптоми лихоманки, а також характерні горбисті висипання. Зазвичай він легкий, хоча є два основних штами: 

штам Конго, який є більш важким – із смертністю до 10% – і

 штам Західної Африки, який має рівень летального результату приблизно в 1% випадків.

 Випадки у Великобританії були зареєстровані як західноафриканський штам.

"Історично склалося так, що було дуже мало випадків експорту. Це траплялося лише вісім разів у минулому до цього року", - сказав Джиммі Вітворт, професор міжнародного громадського здоров'я в Лондонській школі гігієни та тропічної медицини, який сказав, що " дуже незвично».

СПОСІБ ПЕРЕДАВАННЯ

Вірус поширюється при тісному контакті, як у результаті поширення від тварин, так і, рідше, між людьми. Вперше його виявили у мавп у 1958 році, звідси й назва, хоча зараз гризуни вважаються головними тваринами-господарями.

Передача цього разу спантеличує експертів, оскільки ряд випадків у Сполученому Королівстві - дев'ять станом на 18 травня - не мають відомих зв'язків один з одним. Лише перший випадок, про який повідомлялося 6 травня, нещодавно побував у Нігерії.

Таким чином, експерти попереджають про більш широку передачу, якщо випадки не повідомляються.

У повідомленні Агентства охорони здоров’я Великобританії також наголошувалося, що останні випадки були переважно серед чоловіків, які ідентифікували себе як геїв, бісексуалів або чоловіків, які мають статеві стосунки з чоловіками, і рекомендувало цим групам знати. 

Наразі вчені проводять геномне секвенування, щоб перевірити, чи пов’язані віруси, повідомила цього тижня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

ЧОМУ ЗАРАЗ?

Одним із можливих сценаріїв зростання випадків є збільшення кількості поїздок у зв’язку зі зняттям обмежень щодо COVID-19.

"Моя робоча теорія полягала в тому, що в Західній і Центральній Африці багато цього, подорожі відновилися, і тому ми бачимо більше випадків", - сказав Вітворт.

Мавпяча віспа насторожує вірусологів, оскільки вона відноситься до сімейства віспи, хоча викликає менш серйозні захворювання.

У 1980 році віспа була ліквідована за допомогою вакцинації, і відтоді щеплення було припинено. Але він також захищає від віспи мавп, і тому згортання кампаній вакцинації призвело до стрибка випадків віспи мавп у регіонах, де ця хвороба є ендемічною, за словами Енн Рімуан, професора епідеміології в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі.

Вона сказала, що невідкладне розслідування нових випадків є важливим, оскільки «вони можуть припустити новий спосіб поширення або зміну вірусу, але це все потрібно визначити».

Фахівці закликали людей не панікувати.

«Це не спричинить загальнонаціональну епідемію, як це сталося з COVID, але це серйозний спалах серйозної хвороби – і ми повинні ставитися до цього серйозно», – сказав Вітворт.

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/why-monkeypox-cases-are-rising-europe-2022-05-18/?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень