A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Аудіологічний скринінг новонароджених методом отоакустичної емісії  стало можливим робити в КНП «Чуднівська лікарня»

Дата: 07.02.2022 08:18
Кількість переглядів: 941

 

У перші місяці життя малюка дуже важливо переконатися в тому, що він здоровий, і всі системи  його організму функціонують нормально. Сучасна медицина надає батькам таку можливість, пропонуючи ряд скринінгових процедур. Щоб визначити, наскільки хороший у дитини слух, проводять скринінг вуха у новонароджених методом отоакустичної емісії. Це комплексна перевірка складається з декількох етапів .

Сьогодні багато дітей з’являється на світ зі слуховими порушеннями. Про цю невтішну тенденцію говорить статистика, яка показує, що на 1000 новонароджених припадає від двох до шести з цими відхиленнями. Також є ймовірність, що навіть якщо вроджений слух у дитини хороший, він може погіршитися внаслідок перенесених хвороб та інших чинників.

Причини приглухуватості у дітей: спадкова схильність, родові травми, аномалії форми голови і вух,перенесені в ході вагітності інфекційні захворювання: краснуха, грип, герпес, токсоплазмоз і т. д.,мала вага при народженні – до 1,5 кг, асфіксія при народженні, перебування в реанімації більше 2-х діб, перенесена в дитинстві жовтяниця, лікування важкими ліками.  Без нормального слуху неможливе правильне формування мови. Тому діти, що народжуються з приглухуватістю, потребують коригувальних заходів.

Проблема ця ширша, ніж може здатися – за статистикою порушення слуху зустрічаються у новонароджених у двічі частіше, ніж синдром Дауна і «заяча губа». З 1000 малюків близько 6 з’являються на світ з поганим слухом.

Якщо у вас в родині сталося щасливе поповнення,  спеціаліст порекомендує перевірити слух у дитини в перші місяці життя. Ми маємо в своєму розпорядженні сучасне обладнання, що дозволяє діагностувати туговухість у грудних дітей. Добре було б проводити перевірку не пізніше ніж на 6-му місяці життя. Проблема в тому, що найчастіше батьки звертають увагу на проблему, коли дитині вже 2-3 роки, і у неї формується сильний дефіцит звукової інформації. За статистикою від 2 до 6 з кожної 1000 новонароджених страждають втратою слуху.

Скринінг слуху в  абсолютно безболісна, нескладна і швидка процедура. Вона дозволяє виявити відхилення порогів звукосприйняття у малюків, починаючи з третього дня життя. Це дозволяє вчасно вжити заходів і забезпечити дитині нормальні умови для розвитку.

         Що таке скринінг вуха новонароджених, і що він дає?

Аудіологічний скринінг – це обстеження дітей  на предмет слухових порушень. Він має високу діагностичну цінність по ряду причин: точно визначає ступінь приглухуватості і її тип у малюків.

У разі оборотних розладів дозволяє призначити правильні заходи терапії, дозволяє вибрати відповідний спосіб реабілітації: слуховий апарат чи кохлеарний імплантат (підходить дітям з глухотою і 4 ступенем приглухуватості), дає важливі дані для підбору слухового апарату, дозволяє рано почати адаптацію і забезпечити дитині правильний розвиток.

Часте питання серед батьків – коли краще проводити процедуру. Найоптимальніший варіант – аудіологічний скринінг в 3 місяці. В цілому ж, рекомендується робити це не пізніше 6 місяця життя. Доведено, що розпочата в цей період реабілітація найбільш успішна. Адже головний плюс скринінгу – він дозволяє визначити порушення до того, як вони стануть помітні.

Найпопулярніше обстеження для малюків – ОАЄ (отоакустична емісія). З його допомогою визначається функціональність волоскових клітин внутрішнього вуха. Чому цей показник важливий? Справа в тому, що вроджена приглухуватість в більшості випадків зумовлена саме патологіями цієї частини слухової системи. Сам метод діагностики досить простий і інформативний. Для обстеження використовується спеціальний зонд, через який подаються звукові сигнали.

Ці стимули збуджують волоскові клітини, і потім їх коливання реєструються за допомогою сканера.

       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень