A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Близько 26 000 тонн пластикових відходів Covid забруднюють Світовий океан.

Дата: 15.11.2021 08:54
Кількість переглядів: 122

 

Учені Університету штату Арізона провели дослідження «Викид пластикових відходів, викликаний COVID-19, і його доля у світовому океані», що була нещодавно опубліковані в онлайн-журналі PNAS.

Пластикові відходи завдають шкоди морському життю і стали основною глобальною проблемою навколишнього середовища. Пластмаси мають чудове співвідношення міцності та ваги, вони довговічні та недорогі, що робить їх вибором для більшості одноразових медичних інструментів, обладнання та упаковки ( 1 , 2 ). Пандемія COVID-19 продемонструвала незамінну роль пластику в секторі охорони здоров’я та безпеці громадського здоров’я (

Дослідження показали, що пластикові відходи від пандемії Covid-19 вагою 25 900 тонн, що еквівалентно понад 2 000 двоповерхових автобусів, попали в океан.

Станом на 23 серпня 2021 року у 193 країнах утворилося 8,4 ± 1,4 мільйона тонн пластикових відходів, пов’язаних з пандемією, причому 25,9 ± 3,8 тисячі тонн випущено в Світовий океан, що становить 1,5 ± 0,2% світових річкових пластикових скидів. 

На жаль, переробка пластикових відходів не встигає за підвищеним попитом на пластикові вироби. Епіцентри пандемії, зокрема, намагаються переробити відходи, і не всі використані ЗІЗ та пакувальні матеріали обробляються або переробляються . Ці пластикові відходи потім викидаються в навколишнє середовище, а частина досягає океану. Вивільнений пластик може транспортуватися на великі відстані в океані, зустрічатися з морською дикою природою і потенційно призвести до травм або навіть смерті . Наприклад,  1,56 мільйона масок для обличчя потрапили в океан у 2020 році.

Станом на 23 серпня 2021 року загальний надлишок відходів, утворений під час пандемії, розраховується як від 4,4 до 15,1 млн тонн 

Дослідження, проведене в березні, показало перший випадок риби, що застрягла в медичній рукавичці, яку виявили під час очищення каналу в Лейдені, Нідерланди. У Бразилії захисну маску PFF-2 знайшли в шлунку мертвого пінгвіна Магеллана.

Вчені передбачили, що до кінця століття майже весь пластик, пов’язаний з пандемією, опиниться або на морському дні, або на пляжах.

Китайське дослідження показало, що 46% пластикових відходів, які неправильно обробляються, походять з Азії (високий рівень носіння масок населенням), , далі йдуть Європа, 24%, і Північна та Південна Америка, 22%.

Дослідження показало, що 87,4% надлишкових відходів пластику було отримано з лікарень, а не від індивідуального використання. 

Тисячі тонн масок, рукавичок, тестових наборів і щитків для обличчя, які потрапили в океани від початку пандемії до серпня цього року, потрапили у  369 великих річок.

Головними серед них були Шатт аль-Араб у південно-східному Іраку, який перевіз 5200 тонн відходів ЗІЗ в океан; річка Інд, що бере свій початок у західному Тибеті, несла 4000 тонн, а річка Янцзи в Китаї 3700 тонн. У Європі Дунай виніс в океан найбільше пластикових відходів пандемії: 1700 тонн.

На 10 найбільших річок припадало 79% пластикових скидів пандемічного походження, на 20 найбільших річок – 91%, а на 100 – 99%. Близько 73% стоку було з азіатських річок, за якими йдуть європейські водотоки (11%). 

 Близько 80% пластикового сміття, що скидається в Північний Льодовитий океан, швидко потоне, а циркумполярна зона накопичення пластику, за моделлю, утвориться до 2025 року.

 Цього року на арктичне морське дно припадає 13% світового потоку пластикових відкладень, але ця частка зросте до 17%. Арктична екосистема вважається особливо вразливою через суворе середовище та високу чутливість до зміни клімату.

Є припущення, що пандемію не вдасться повністю контролювати за пару років.

Утворений через пандемію пластик досягне загалом 11 мільйонів тонн, що призведе до глобального річкового скидання в океан у розмірі 34 000 тонн. 

 Наприкінці цього століття модель припускає, що майже весь пластик, пов’язаний з пандемією, потрапляє або на морське дно (28,8%), або на пляжі (70,5%).

Джерело:

Викид пластикових відходів, викликаний COVID-19, і його доля у світовому океані

https://doi.org/10.1073/pnas.2111530118


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень