A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Вірус грипу готовий до постійного виникнення та пандемічного потенціалу

Дата: 01.11.2021 13:40
Кількість переглядів: 66

https://www.contagionlive.com/view/influenza-virus-primed-continual-emergence-pandemic-potential?

На медичному ресурсі Contagion вийшла цікава стаття про вірус грипу і перспективи зараження.

Здатність будь-якого інфекційного агента підтримувати постійну передачу дозволяє йому бути постійною загрозою для здоров’я населення. 

Вірус грипу викликає гострі інфекції дихальних шляхів. Тривалість реплікації вірусу у людини-хазяїна зазвичай обмежена 7-21 днем ​​після появи симптомів, причому пік виділення вірусу припадає на перші 10 днів. 

 Типовий вірус сезонного грипу має основне репродуктивне число (R0), яке коливається від 1,0 до 1,5. 

За останні 20 місяців у світі пройшов прискорений курс розвитку респіраторних інфекційних захворювань.  Віруси SARS-CoV-2  і грипу  мають схожість  передачі інфекції, здатні інфікувати широкий спектр господарів і можуть мати схожі клінічні прояви, включаючи лихоманку, міалгію та респіраторний дистрес- синдром.

У всьому світі на грип припадає десятки мільйонів випадків і сотні тисяч смертей щороку, особливо серед молоді, літніх людей та населення з ослабленим імунітетом.

 Вірус грипу є частою причиною пневмонії у людей зі СНІДом і є однією з головних причин смертей від СНІДу щороку. 

 З початку 20-го століття відбулося багато подій масштабу пандемії, пов’язаних з грипом, зокрема пандемії H1N1 у 1918 та 2009 роках.

 За оцінками, сумнозвісна пандемія грипу 1918 року( іспанка) заразила понад 33% людей у ​​всьому світі і забрала більше життів, ніж обидві світові війни разом узяті. Витоки штаму грипу 1918 року залишаються туманними донині. 

Дві характеристики вірусів грипу роблять їх особливо грізною та постійною загрозою для громадського здоров’я: їх широкий спектр господарів та їхня здатність змінювати свій геном.             

           Вірус H1N1 2009 року був яскравим прикладом появи нового вірусу грипу за допомогою механізму перегрупування, коли в клітину хазяїна попадають  сегменти від кількох інфікуючих вірусів грипу

Вірус H1N1 2009 року – це суміш вірусів пташиного, людського та свинячого грипу, які були додатково реасортовані у свиней.  Отриманий в результаті H1N1, який на той час називали «свинячим грипом», заразив приблизно 20% населення планети. Хоча клінічні результати були набагато кращими в порівнянні з результатами штаму грипу 1918 року, пандемія 2009 року підкреслила здатність вірусів грипу володіти пандемічним потенціалом значною мірою завдяки їх широкому діапазону господарів і здатності реасортувати у видах-хазяїнах.

Прогноз грипу на 2021-2022 роки

Можемо очікувати, що найближчий сезон грипу  буде збігатися  з триваючою пандемією COVID-19. Звичайна щорічна вакцинація проти грипу рекомендована всім особам віком від 6 місяців, які не мають протипоказань, і імунізація буде мати вирішальне значення в цьому сезоні, щоб допомогти зменшити схожі симптоми між грипом та COVID-19. 

Аналогічно, імунізація проти грипу та SARS-CoV-2 матиме синергетичний ефект для зниження навантаження на охорону здоров’я та допоможе зменшити нестачу ліжок та проблеми з персоналом під час пандемії. Це особливо важливо, оскільки інші респіраторні віруси, такі як респіраторно-синцитіальний вірус, подібним чином зростають і спричиняють додаткове навантаження на систему охорони здоров’я.

Після сезону грипу 2021-2022 років

Нещодавні випадки поширення на людину високопатогенних штамів вірусу пташиного грипу (HPAI) викликали міжнародну тривогу через високі показники смертності та джерело постійного резервуара тварин. Безперервна передача HPAI у птахів і інших хазяїв дозволяє вірусу накопичувати ряд мутацій через рекомбінацію та внутрішні помилки реплікації. 

Ця «тупикова передача» після поширення нагадує тих людей, у яких у 2015 році до появи SARS-CoV-2 були виявлені антитіла до коронавірусів, пов’язаних із SARS, які розташовувалися у кажанів. Хоча передача коронавірусів, пов’язаних з SARS, від людини до людини після поширення не спостерігалась,11 HPAI та інші варіанти грипу діють аналогічно. 

Попередні дослідження прийшли до висновку, що для адаптації ссавців до передачі повітряно-крапельним шляхом у ссавців було потрібно дуже мало змін. 

Тому постійне розміщення вірусів грипу в резервуарах птахів і тварин  створює великий ризик для появи не тільки сезонного грипу, але й високопатогенних штамів з пандемічним потенціалом.

Загалом, віруси грипу, що мають широкий спектр господарів, становлять постійну загрозу для здоров’я населення. 

Вони безперервно розмножуються в декількох господарях, і їх цикл реплікації дозволяє змінювати генні сегменти під час суперінфекції.

 Пандемії грипу не є рідкістю, і тісна взаємодія між людьми та дикими тваринами-господарями дозволяє виникати побічні ефекти. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень