A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Що ми знаємо про антибіотикорезистентність?

Дата: 04.11.2021 09:08
Кількість переглядів: 68

 

Тиха пандемія

Згідно з прогнозами, стійкість до протимікробних препаратів до 2050 року призведе до смерті 10 мільйонів людей на рік. Необхідно враховувати зростаючу загрозу стійкості до протимікробних препаратів, яку можна розглядати як тиху пандемію.

Для боротьби з руйнівними наслідками стійкості до протимікробних препаратів потрібні глобальні скоординовані зусилля та нові ліки на лікування стійких інфекцій. Якщо пандемія COVID-19 чогось нас навчила, то це тому, що ми можемо діяти швидко перед великомасштабними епідеміями. Якщо ми застосуємо деякі з недавніх викладених уроків і працюватимемо разом, ми зможемо досягти багато чого за короткий час.

Ситуація з антимікробною резистентністю ( АМР) в Україні

За результатами пілотного дослідження визначення одномоментної розповсюдженості інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги та використання антимікробних препаратів, що було проведено центром громадського здоров»я МОЗ України у 2020 році, понад 28% пацієнтів, які перебували на стаціонарному лікуванні, отримали антибіотик із метою профілактики, і в близько 5% пацієнтів — причина призначення антибіотика була невідомою.

 За результатами опитувань,  проведених у серед населення України, близько 30% українців лікують застуду антибіотиками.

Ситуація з АМР у світі

За даними ВООЗ 45–70% антимікробних препаратів, насамперед антибіотиків, призначаються нераціонально.

За даними Європейського економічного союзу щонайменше 1,1 мільярдів євро на рік витрачають країни Європи на боротьбу з АМР. 

За даними CDC( центри контролю і профілактики захворювань)  в США щороку  реєструється понад 2,8 мільйонів інфекційних хвороб, спричинених мікроорганізмами з антимікробною резистентністю, які призвели до смерті понад 35 тисяч пацієнтів,. 

На лікування інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги в 722 лікарнях США було витрачено від 4,1 до 5,1 мільярдів доларів США, причому вартість лікування одного випадку в середньому (залежно від збудника ІПНМД) становила від 31 до 74 тисяч доларів США (за даними CDC та Оксфордського університету).

Новини науки про АМР.

       Група дослідників з Імперського коледжу Лондона за допомогою атомно-силової мікроскопії зняла на фото  поверхню бактерії Escherichia coli з дефектами зовнішньої мембрани, яка діє як бар’єр проти антибіотиків. E. coli належить до категорії бактерій, що характеризуються захисним зовнішнім шаром. На велике здивування, зображення показало, що ця захисна оболонка не була однорідною, а скоріше складається з щільної мережі білків, що перемежовуються плямами, де білків немає. Ці слабкі місця схожі на щілини в броні бактерій, які одного дня можуть бути використані новими ліками для нейтралізації патогенів, які стають все більш стійкими до звичайних антибіотиків. Розуміючи нерівну природу бактеріальної поверхні, можна навчитися більш ефективно вбивати великий клас бактерій (так звані грамнегативні бактерії) і тим самим вирішувати проблеми зі здоров’ям, пов’язані з стійкістю до протимікробних препаратів.

Дослідження допомагає краще зрозуміти архітектуру зовнішньої мембрани, яка є основним бар’єром, який захищає грамнегативні бактерії від антибіотиків. Таким же чином, за допомогою якого можемо визначити вразливі місця бактерій, які можуть бути використані новими антибіотиками.  Науковці сподіваються незабаром дослідити Acinetobacter baumannii , дуже поширене джерело лікарняних інфекцій, яке стає все більш стійким до антибіотиків.

         Шкірна бактерія Staphylococcus aureus часто розвиває стійкість до антибіотиків. Тоді це може викликати інфекції, які важко піддаються лікуванню. Стафілококи можна знайти на шкірі людей, де вони зазвичай нешкідливі. Однак, якщо вони потрапдяють в рани або в кров, викликають серйозні інфекції. Так звані штами MRSA (метицилін-резистентний золотистий стафілокок) часто стійкі до кількох антибіотиків, і, отже, їх важко контролювати

Дослідники Боннського університету виявили спосіб, за допомогою якого штам золотистого стафілокока (Staphylococcus aureus) захищається від важливого антибіотика ванкоміцину. 

У дослідженні слідкували за розвитком резистентності у штаму золотистого стафілокока.

З цією метою вони вирощували штам в лабораторії в живильних середовищах, до яких додавали послідовно зростаючі кількості ванкоміцину. Стафілококи – бактерії, які швидко мутують. Це означає, що мікроб швидко набуває нових властивостей, у тому числі пов’язаних з більшою толерантністю до ванкоміцину. У присутності антибіотика виживають лише ці мутанти.

Цей штам протягом восьми тижнів зміг впоратися з більш ніж 100-кратним збільшенням концентрації антибіотика. Дослідження показує, як мутації можуть доповнювати одна одну таким складним чином, що в результаті штам розвиває виражену стійкість. Це покращує розуміння способів, якими стафілококи адаптуються до свого середовища через спонтанні генетичні зміни та уникають впливу антибіотиків.

Нове розуміння розвитку резистентності

     AMR є основною глобальною проблемою охорони здоров’я, яка впливає на ефективне лікування зростаючого числа інфекцій, спричинених бактеріями, паразитами, вірусами та грибками. Використання антибіотиків відбирає штами стійкості в відходах людини та тварин, які можуть бути вивільнені в навколишнє середовище через стічні води, поширюючи гени стійкості до антибіотиків (ARG) і бактерії в природі.

Витрати на антибіотикорезистентність для економіки в цілому через скорочення пропозиції робочої сили призводять до втрат робочого часу та продуктивності - до 3,5 мільйонів додаткових лікарняних днів на рік, ціна в 300 мільйонів доларів у всьому світі.

    Вчені з університету Ньюкасла успішно випробували два нових методи тестування  за допомогою ПЛР-аналізів на наявність антибіотикорезистентних мікроорганізмів  в пробах води та стічних водах.

У дослідженні представлено метод, подібний до методів, що використовуються на пробах стічних вод для виявлення SARS-CoV-2, який розрізняє бактерії, які несуть гени антибіотикорезистентності  (AMR) та генів  без них. Його можна використовувати для швидкого скринінгу, як  більш точний спосіб визначення AMR шляхом вимірювання ДНК у зразках стічних вод.

 Використання стічних вод стає дедалі важливішим інструментом для прийняття рішень щодо охорони здоров’я під час пандемії.

Ці інструменти є вирішальними для ефективного дослідження навколишнього середовища та розробки комплексних стратегій для пом’якшення поширення екологічних джерел AMR.

У нещодавньо проведеному метагеномному  аналізі  стічних вод у Беніні та Буркіна-Фасо  були виявлені гени стійкості до протимікробних препаратів, що  вказує на серйозний ризик для здоров'я від неочищених стічних вод лікарень у країнах з низьким рівнем доходу

Були досліджені стічні води дев’яти лікарень у Беніні та Буркіна-Фасо  на наявність генів антимікробної стійкості і, для порівняння, у чотирьох лікарнях у Фінляндії. 

Найвища загальна відносна кількість генів  спостерігалася в Беніні, а найнижча – у Фінляндії. Найпоширеніший ген карбапенемази в лікарнях Беніну також був знайдений у воді, яка використовується для миття рук. Гени  спостерігалися у дуже великій кількості в очищених стічних водах, що викидаються в річки Буркіна-Фасо. Результати надають докази гострої потреби у збільшенні потужностей очищення стічних вод.

Використана література

БОРОТЬБА З АНТИМІКРОБНОЮ РЕЗИСТЕНТНІСТЮ В УКРАЇНІ ВИЙШЛА НА НОВИЙ РІВЕНЬ: ЗАТВЕРДЖЕНО ІНСТРУКЦІЮ З ВПРОВАДЖЕННЯ АДМІНІСТРУВАННЯ АНТИМІКРОБНИХ ПРЕПАРАТІВ

https://phc.org.ua/news/borotba-z-antimikrobnoyu-rezistentnistyu-v-ukraini-viyshla-na-noviy-riven-zatverdzheno.

Найбільш чітка картина бактерій може дати антибіотики нові зуби

zmescience.com/medicine/sharpest-picture-of-bacteria-could-give-antibiotics-new-teeth/

Як стафілококи захищаються від антибіотиків

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211021121019.htm

Нові ПЛР-аналізи дають надію на боротьбу з поширенням резистентності до протимікробних препаратів у навколишньому середовищі, Університет Ньюкасла

Метагеномний аналіз генів стійкості до протимікробних препаратів у стічних водах у Беніні та Буркіна-Фасо вказує на серйозний ризик для здоров'я від неочищених стічних вод лікарень у країнах з низьким рівнем доходу

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.19.21265183v1


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень