A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Чи можуть вакцини підвищити імунітет за межі захворювань, на які вони призначені?

Дата: 28.10.2021 08:38
Кількість переглядів: 78

 

https://www.statnews.com/sponsor/2021/09/24/can-vaccines-boost-immune-fitness-beyond-diseases-theyre-aimed-for/?utm_source=STAT+

У видавництві STAT+, що проводить ексклюзивний аналіз біофармації, політики охорони здоров’я та наук про життя вийшла пізнавальна стаття доктора Томаса Брейера, головного глобального директора охорони здоров'я, GSK*

 Думка: Зміна парадигми в імунології підкреслює роль вакцин у здоровому старінні

.Щеплення продовжують держати імунну систему у бойовій формі — навіть у старості? 

Все більше досліджень показують, що вакцини можуть зробити більше, ніж запобігти конкретному захворювання, на яке вони спрямовані. Вони можуть мати інші позитивні ефекти, підготовляючи імунну систему, щоб краще підготувати її до боротьби з іншими хвороботворними вірусами або бактеріями протягом усього життя.

Це називається імунною придатністю і  означає, що імунна система стійка і навчена належним чином реагувати на виклики, такі як віруси чи інші мікроби. Так само, як фізичні вправи, відмова від куріння та здорове харчування можуть знизити ризик захворювання, повна вакцинація на всіх етапах життя може допомогти зміцнити імунну форму.

Позитивні, випадкові переваги вакцин відомі давно. 

Лікарі в 1800-х роках побачили, що вакцинація проти віспи покращує висипання і знижує сприйнятливість до кору, сифілісу та інших інфекцій. 

 У двадцять першому столітті ми починаємо розуміти на рівні імунної системи, як це відбувається, і наскільки важливо змінити наше мислення з фокусування лише на вакцинах для дітей на вакцинацію протягом усього життя. Це важливо для запобігання конкретним захворюванням, але також з огляду на все більше доказів впливу вакцини за межі цільового захворювання.

Під час пандемії SARS-CoV-2 з’явилося доказів на підтримку цієї концепції. Дослідження, проведене Cedars-Sinai Health System, показало, що працівники, яким була зроблена вакцинація від туберкульозу під назвою БЦЖ, значно рідше отримували позитивний результат на Covid-19 або повідомляли про симптоми Covid порівняно з тими, хто не отримував БЦЖ. Аналогічне дослідження, проведене в Бригамі в жіночій лікарні та клініці Клівленда, показало, що пацієнти з Covid, які отримали вакцину проти кору (MMR) або вакцинацію проти правця-дифтерії, проти кашлюку (Tdap), рідше потрапляли до відділення інтенсивної терапії або вмирали. 

Одне з можливих пояснень полягає в тому, що вакцини викликають природні реакції, які покращують стійкість імунної системи, перепрограмуючи клітини імунної системи (так званий навчений імунітет), або натискаючи «кнопку нагадування», посилюючи вже існуючі клітини пам’яті, утворені попередніми вакцинаціями.

 Це може дати імунній системі фору при зіткненні з вірусом Covid, SARS-CoV-2, знижуючи ризик важкої хвороби Covid-19, і це може зробити те ж саме з іншими патогенами. 

Це захоплюючий шлях дослідження конкретних елементів імунної системи, які роблять людей похилого віку набагато більш уразливими, ніж молодь, до Covid-19 та інших інфекційних захворювань, і припускає, що вакцинація може забезпечити захист за межами цільових захворювань.

    Завдяки успіху програм вакцинації немовлят та дітей у країнах із потужною системою охорони здоров’я та зміні демографії старіння населення, тягар інфекційних захворювань перемістився на старші вікові групи, і все більша частка пацієнтів із захворюваннями, які можна запобігти вакциною, є старшого віку. 

 У США кількість дорослих, які помирають від хвороби, яку можна було б запобігти або пом’якшити за допомогою вакцини, в 350 разів перевищує кількість таких  випадків смерті у дітей.

Пандемія Covid-19 підкреслила вразливість літніх людей до інфекційних захворювань. Викликає занепокоєння те, що багато дорослих під час пандемії Covid-19 відклали регулярне медичне обслуговування та відстали від рекомендованої імунізації. Це не тільки ставить їх під загрозу таких захворювань, як грип і пневмококова пневмонія, але вони також можуть втратити можливість покращити свій загальний імунітет. 

Людство перебуває в розпалі революції в імунології.

Зовнішні впливи дієти, фізичних вправ у поєднанні з дотриманням правил гігієни та уникнення шкідливих звичок, таких як куріння, мають далекосяжні наслідки для здоров’я, включаючи імунітет. Вакцинація — це імунна подія великого значення. Формування здорових звичок протягом усього життя, включаючи вакцинацію протягом усього життя, може підвищити імунну форму та шанс на довге і здорове життя.

 

* Компанія GSK (Глаксо Сміт Кляйн) більше 25 років присутня на українському ринку для забезпечення пацієнтів якісними лікарськими засобами. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень