A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

З 2020 року КНП «Чуднівська лікарня» активно працює та розвивається в напрямку малоінвазивних технологій.

Дата: 21.07.2021 13:18
Кількість переглядів: 2704

            

Спеціалізовану підготовку за спеціальністю «Малоінвазивні технології в хірургії та гінекології» пройшли хірурги нашої лікарні : Лукашенко Ігор Вікторович, Шовтюк Сергій Миколайович, Бондаренко В’ячеслав Володимирович.

За минулий рік, попри коронавірусну кризу, було проведено лапароскопічно близько десятка холецистектомій (видалення жовчногоміхура), апендектомій (видалення апендикса), адгезіотомій (роз’єднання спайок черевної порожнини).

Було проведено діагностичні лапароскопії для первинноїдіагностики та диференціальної діагностики хірургічної та гінекологічної патології з приводу апоплексії яєчника, позаматкової вагітності, неоперабельної онкології товстої кишки, перфоративної виразки шлунка, перфорації товстої кишки та іншої патології органів черевної порожнини (метод дає перевагу у швидкості та точності при пошуках патологічного процесу в органах черевної порожнини та малого тазу, при мінімальному травматизмі).

 

Середній термін перебування у стаціонарі після малоінвазивних хірургічних втручань – 2-3доби, що значно зменшує вартість лікування, вплив негативних емоцій та стресу на пацієнта. 

                                

Що таке лапароскопія

Лапароскопія — інвазивний метод діагностики та лікування патологій черевної порожнини й тазу. Термін утворений двома словами грецького походження: «лапаро» - «живіт» і «скопіо» - «бачити, оглядати». Це мало травматичний варіант хірургії, який застосовується замість класичної порожнинної операції, що вимагає розрізу передньої черевної стінки (лапаротомія, від «лапаро» - живіт, і «томіо» - розрізати).

При лапароскопії доступ до операційного полю здійснюється через кілька невеликих проколів в передній черевній стінці, через які вводиться оптоволоконна камера з джерелом холодного світла і маніпулятори. Щоб відсунути черевну стінку для забезпечення огляду та запобігання випадкового травмування, в черевн упорожнину закачують вуглекислий газ. Зображення з камери транслюється на монітор в операційній, завдяки чому лікар отримує відмінний огляд операційного поля.

                       

Види лапароскопії

Діагностична — застосовується в складних випадках, коли інші методи не достатньо інформативні. Дозволяє проникнути в уражену область, детально оглянути її й взяти пробу патологічно зміненої тканини для лабораторного дослідження.

Лікувальна, або лапароскопічна хірургія — мінімально інвазивний метод планових і екстрених оперативних втручань на органах черевної порожнини та малого таза.

Переваги лапароскопічної хірургії

Лапароскопічна операція має настільки явні переваги перед традиційною порожнинної, що поступово стає золотим стандартом. Серед плюсів:

Мінімальна операційна травма. Розсічення передньої черевної стінки при порожнинному втручанні хоча і проводиться з усіма можливими пересторогами, але все ж представляє травму для організму, з усіма супутніми ризиками й незручностями. При лапароскопії ризики зменшуються в рази.

Незначна крововтрата. Менша інвазивність і хороший огляд операційного поля дозволяють мінімізувати втрату крові.

Менше лікарське навантаження на організм. Оскільки порушення цілісності шкірних покривів пов'язано з ризиком інфікування, після операції в профілактичних цілях призначаються антибіотики. Через те, що рана болить, також призначаються анальгетики. При лапароскопії рани мінімальні, гнійно-септичні ускладнення практично не зустрічаються, біль менш виражена і менш тривала, відповідно, ліків потрібно значно менше.

Відсутність парезу кишківника — частого ускладнення після обширних порожнинних операцій.

Короткий період відновлення. Якщо лапаротомія вимагає тривалого, не менше тижня, перебування в стаціонарі, а потім післяопераційної реабілітації протягом декількох тижнів, то після лапароскопії пацієнт може відправлятися додому на наступний день, а всього лише через кілька діб повернутися до звичного життя.

Відсутність значного косметичного дефекту. Проколи при лапароскопії не перевищують 2 см. Після загоєння на їх місці залишаються ледь помітні рубці, які не порівняти з багато сантиметровим (20 см і більше) шрамом від лапаротомії.

                                  

Показання та протипоказання

Показання:

Діагностична лапароскопія показана, коли не вдається встановити точний діагноз іншими, не інвазійними методами: гострі стани, травми, хронічні хвороби,необхідність диференціювати гостру хірургічну та гінекологічну патологію.

Лікувальна лапароскопія в хірургії застосовується в наступних випадках:

  • Жовчо кам’яна хвороба та її ускладнення.
  • Гострий апендицит
  • Злукова хвороба очеревини
  • Перфорація шлунка, дванадцятипалої кишки, інших порожнистих органів
  • Травматичний розрив паренхіматозних органів черевної порожнини.
  • Діагностична лапароскопія
  • Позаматкова вагітність
  • Апоплексія яєчника
  • Полікістоз яєчників
  • Безпліддя

 

Протипоказання:

Лапароскопічна операція протипоказана в наступних ситуаціях:

  • необхідність великого розрізу для санації черевно порожнини або таза;
  • грижа передньої черевної стінки;
  • грижа діафрагми.
  • Решта протипоказання ті ж, що і для будь-яких хірургічних втручань.

Підготовка і проведення лапароскопії

Етапи операції:

  • Загальне знеболювання (зазвичай інтубаційний наркоз).
  • Створення 3-4 проколів в передній черевній стінці.
  • Введення лапароскопа в черевну порожнину.
  • Подача вуглекислого газу в черевну порожнину.
  • Хірургічні маніпуляції.
  • Витяг лапароскопа.
  • Накладення швів на місця проколів.

Після операції пацієнт кілька годин знаходиться під пильним наглядом медичного персоналу у відділенні реанімації, потім переводиться в палату. У цей і на наступний день вона оглядається лікарем, і, якщо все йде за планом, отримує рекомендації щодо того, що потрібно і що не можна робити після лапароскопії (все той же, що і після звичайної операції, але на значно менший термін), і відправляється додому. Через певний час, призначений лікарем, проводиться контрольне обстеження.

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень