A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

КОРОНАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ COVID-19 - СВІТОВА ЗАГРОЗА

Дата: 27.02.2020 19:26
Кількість переглядів: 2748

Новий виклик для глобального здоров’я — поширення раніше невідомого штаму коронавірусу, що швидко розповсюджується в Китаї і зафіксований ще у кількох країнах. Зараз тривають ретельні дослідження і вивчення ситуації. Все, що потрібно знати про вірус, його поширення та способи захисту, нижче:

-     Що таке коронавірус? :

Передусім це зоонозна інфекція. Тобто її природним резервуаром є тварини: пальмові цевети, кажани, навіть кобри. Коронавірус має  високу частоту мутацій і швидко змінюється, в тому числі стаючи  патогенним  для людей.

Віруси із сімейства коронавірусів  вперше були ідентифіковані в середині 1960-х років. Разом з новим штамом коронавірусу, який зараз активно поширюється в Китаї та інших країнах, їх існує вже сім.

Приклади коронавірусів, які вражають людей, SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome або важкий гострий респіраторний синдром)  та MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome — Близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром).

SARS-CoV вперше був визнаний у Китаї в листопаді 2002 року. Хвороба поширилася у багатьох країнах Північної і Південної Америки, Європи та Азії, спричинивши у 2002-2003 роках глобальний спалах — тоді було зафіксовано понад 8 тисяч випадків, включаючи 774 смерті.

Цей спалах почався із зараженої пальмової цевети — китайського делікатесу. Його зупинили карантинні заходи. 

Про перший випадок MERS-CoV було повідомлено у 2012 році в Саудівській Аравії. З того часу випадки зараження вірусом було зафіксовано у 25 країнах. Більшість хворих мали симптоми гострого респіраторного захворювання, включаючи лихоманку, кашель та задишку. У порівнянні з SARS-CoV він не так легко передавався від людини до людини, але мав значно вищу смертоносність : близько 35% з 2500 людей, які були заражені вірусом, померли. 

-   Про уханський вірус:

  Новий штам коронавірусу поки відомий під назвою COVІD-19. Спалах пневмонії, викликаної цим досі невідомим збудником, зафіксували в китайському місті Ухань вперше у грудні 2019 року. Звідси і назва, якою зараз іменують цей штам. 

  Багато людей, яких вразив вірус, працювали чи відвідували ринок в Ухані. Китайські продуктові ринки, так звані wet markets (мокрі ринки) — це скупчення живих і вбитих тварин, птахів, продав-ців і туристів. За таких умов вірусу зручно поширюватися поміж тушами, тваринами і людьми.

  Станом  на 27 лютого 2020 року у світі зареєстровано 82 164 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, зокрема 2 801летальні. Одужало вже 32 897 особи.

81,7% усіх випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої новим коронавірусом, зафіксовано в одній провінції Китаю — Хубей.

Дійсна кількість людей заражених вірусом може бути набагато більшою, оскільки людей з легкими симптомами скоріше всього не було виявлено.

  За останній тиждень кількість підтверджених інфекцій збільшилася втричі і випадки були виявлені у 13 провінціях Китаю, а також муніципалітетах Пекін, Шанхай, Чунцін та Тяньцзінь. Вірус також був підтверджений в інших країнах — у США, Таїланді, Південній Кореї, Тайвані, Японії.

У країнах Європи зареєстровано 47 випадків захворювання (Німеччина — 16; Франція — 12; Великобританія — 9; Італія — 3; Росія — 2; Іспанія — 2; Фінляндія, Швеція та Бельгія — по 1 випадку). В Україні наразі не зафіксовано жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19. В усіх областях створено тимчасові протиепідемічні комісії та підготовлено регіональні плани протиепідемічних заходів запобігання занесенню і поширенню випадків захворювання на COVID-19.

    Лікарі повідомляють, що одужання здебільшого залежить від імунітету людини. Поки відомо, що люди, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям, зокрема, слабкий імунітет.

Також серед померлих  переважали  люди літнього віку. У багатьох з них були супутні захворювання, як цироз печінки, гіпертонія, цукровий діабет чи хвороба Паркінсона.

  Вірус викликає грипоподібні прояви від легкого стану до важкої пневмонії  з такими симптомами як кашель, лихоманка ,  утруднення дихання, нерідко блювання та діарея . Тяжку пневмонію зафіксовано у 15% захворілих, летальність сягає 2% серед усіх захворілих.

  Експерти вважають, що інкубаційний період триває 2-14 днів .

  Передача людині від людини була підтверджена національною комісією з охорони здоров’я Китаю. Також існує ризик мутації вірусу.

  Зараз місто Ухань закрито для виїзду та у ньому тимчасово зупинено роботу транспорту. Повідомлено про друге китайське місто — Хуанганг, де також запроваджено карантинні заходи. 

 Авіарейси з Китаю переспрямовують до аеропортів, де запроваджено контроль температури тіла прибулих пасажирів. Повідомляють про випадки, коли люди п'ють жарознижуючі препарати, таким чином оминають карантин. 

  На даний момент експерти вважають, що в зоні ризику найбільш ймовірно люди із слабким імунітетом. Основне занепокоєння викликає діапазон вираженості симптомів: деякі люди мають легкі симптоми, інші — тяжко хворіють. Це ускладнює встановлення справжньої кількості заражених та швидкості передачі вірусу від людини до людини.

  Наразі  ВООЗ скликала нараду фахівців, щоби вирішити, чи потрібно оголошувати надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я.

 

Чи є вакцина ? :

  Зараз вакцини проти коронавірусів не існує. Повідомляють, що вакцина проти нового штаму COVІD-19 поки на ранній стадії розробки. Необхідний термін для випробування та впровадження вакцини в практику - близько 1,5 року. Найкращий спосіб запобігти зараженню — уникнути впливу цього вірусу.

Чи є лікування?

Специфічного противірусного лікування від COVID-19наразі не існує . Доведена ефективність донорських компонентів крові, які вже  застосовуються в Китаї при важких формах інфекції.

Як захиститися?

  Аби захиститися CDC (Центр з контролю та профілактики захворювань в США ) пропонує:

- часто та ретельно мити руки милом і водою
- не торкатися брудними руками очей, носа чи рота
- уникати тісного контакту з хворими людьми

Якщо у вас є симптоми гострої респіраторної інфекції, аби запобігти зараженню інших:

- залишайтеся вдома, якщо захворіли
-  уникайте тісного контакту з іншими людьми
- прикривайте рот і ніс серветками під час кашлю і чхання, а опісля ретельно мийте руки
-  провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні

Людям, які зараз знаходяться десь поблизу зони розповсюдження вірусу, радять:

-  підтримувати гігієну рук
-  уникати відвідування ринків тварин та птахів
-  уникати відвідування хворих
-  звернутися до лікаря у разі появи симптомів — кашлю, лихоманки чи труднощів з диханням
-  телефонувати заздалегідь, перш ніж їхати до лікарні.

Тимчасові рекомендації CDC для підприємств і роботодавців щодо реагування на коронавірусну інфекцію COVID-19

Ці вказівки можуть допомогти запобігти поширенню гострих респіраторних захворювань на робочих місцях, зокрема коронавірусної інфекції COVID-19.

Працівники, які мають симптоми гострих респіраторних захворювань, мають повідомити свого керівника і залишатися вдома.

У разі виходу на роботу співробітників, у яких виявлено гострі респіраторні захворювання, їх слід відокремити від інших працівників та негайно відіслати додому. Під час кашлю або чхання такі працівники мають прикривати ніс і рот тканиною або згином ліктя.

Також варто розмістити плакати, які заохочують залишатися вдома під час хвороби. Офіс потрібно забезпечити засобами індивідуального одноразового використання: посудом, серветками, дезінфекційними засобами тощо.

Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити з милом не менше 20 секунд.

Варто регулярно очищати поверхні на робочому місці, зокрема стільниці та дверні ручки, відповідними засобами для чищення. Наразі не рекомендовано додаткову дезінфекцію, крім звичайного прибирання.

Роботодавці повинні дотримуватися гнучкої політики, що дає змогу працівникам залишатися вдома для догляду за хворим членом сім’ї.

Які алгоритм і тактика ведення контактних осіб?

30 січня 2020 року було отримано рекомендації щодо алгоритму і тактики ведення контактних осіб від Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ЄЦПКЗ).

Згідно з цим алгоритмом, ті особи, які не мали близького контакту з новим коронавірусом, зокрема пасажири, що прибули з епідеміологічно неблагополучних районів, не підлягають спеціальному медичному спостереженню. Їм рекомендовано самостійні нагляд і термометрію протягом 14 днів з моменту останнього можливого контакту з новим коронавірусом. Ці заходи може бути припинено, якщо у них відсутні симптоми ГРВІ.

Якщо температура підвищується, таким особам рекомендовано надягнути захисну маску та звернутися до лікаря.

Чи потрібні карантинні заходи щодо пасажирів, які прибули з Китаю?

Ізоляція пасажирів не призводить до підвищення ефективності як виявлення нових випадків, так і стримування поширення епідемії.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ і ЄЦПКЗ розрізняють два можливі типи контакту:

  • високого ризику;
  • низького ризику.

Перебування в Китаї та навіть переліт із хворим належать до низького ступеня ризику. Наразі немає доказової бази, що карантин буде ефективним методом стримування чи попередження імпорту нового типу коронавірусу.

Водночас, усі дії Центру громадського здоров’я України та Міністерства охорони здоров’я України спрямовано на максимально швидку локалізацію коронавірусу, якщо він буде завезений на територію нашої країни.

Де можна відстежувати актуальну інформацію про коронавірус 2019-nCoV у світі?

 

Зараз в соціальних мережах і ЗМІ публікують багато інформації про поширення вірусу і ситуацію загалом. Якщо вам потрібно знайти перевірену інформацію, це можна зробити тут:

  Фейсбук World Health Organization (WHO) та на сайті: https://www.who.int/
  Сайт CDC (Центрів з контролю та профілактики захворювань в США) http://bit.ly/30GPvGU
  Українською на сторінці Центр громадського здоров’я України

  На сайті Кабінету Міністрів України публіковано Розпорядження від 03.02.2020 № 93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV».

 Також  створена онлайн-платформа для відстеження актуальної інформації щодо нового коронавірусу на сайті Університету Джона Гопкінса.

 

 

 

 

Лікар-інфекціоніст                                       А.Ф. Кузьмінська


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень