A A A K K K
людям із порушенням зору
комунальне некомерційне підприємство
"ЧУДНІВСЬКА ЛІКАРНЯ"

Новини медичної реформи

Дата: 28.01.2020 11:11
Кількість переглядів: 176

 

                Відповідно до Закону України «Про державні та фінансові гарантії медичного обслуговування населення» в Україні в 2020 році змінюються умови фінансування медичної допомоги. З 01.04.2020 року КНП «Чуднівська ЦРЛ» повинна перейти на нову форму фінансування, а саме, кошти будуть державою виділятись не просто на заклад а за наданий випадок медичної допомоги, «Пролікований випадок». Сама програма медичних гарантій представляє собою певні види медичної допомоги, які пацієнт при зверненні до закладу буде отримувати безкоштовно. Взагалі на вторинному рівні, тобто на рівні нашої лікарні, держава передбачає до підписання 25 пакетів медичних послуг. До кожного із цих пакетів прописані умови надання допомоги, та вимоги, яким повинен відповідати заклад і якщо заклад відповідає цим вимогам, то Національна служба здоров’я укладає за цим напрямком договір, фінансує його, а пацієнт повинен отримати безкоштовну послугу.

         Вимоги держава визначає на досить серйозному рівні, і це зрозуміло. Ми живемо в 21 столітті і повинні працювати якомога краще і якісніше.

         КНП «Чуднівська ЦРЛ» розпочала підготовку до цього періоду, ще в минулому році.

         Ми були перетворені в комунальне, некомерційне підприємство. Переоформлено всі дозвільні документи, а саме ліцензії на право впровадження господарської діяльності та  інші.

         За сприянням депутатів районної ради об’єднаних територіальних громад проведено інформатизацію та комп'ютирізацію на суму майже 1 млн. грн.

         Але хотілось би зауважити, що не всі розуміють важливості питань  медицини. Якщо в загальному із Чуднівської ОТГ на інформатизацію отримали допомоги на 200 тис. грн. то з Вільшанської  ОТГ тільки 45 тис.грн.

         На сьогодні вже заклад та всі лікарі зареєстровані в центральному компоненті  Ehealth. Тобто ми виконали всі вимоги НСЗУ та готові до підписання договорів.

         Але не все так ще просто. Досить великою проблемою в нас, ще залишається питання матеріально- технічного забезпечення та обладнення. За останні майже 10 років в закладі не було коштів для придбання  серйозного дороговартісного  обладнення. Тільки в минулому 2019 році на виділені районною радою 1,5 млн. грн. в заклад було закуплено відеогастроскоп, відеоколоноскоп, гістероскоп. Все це згідно вимог НСЗУ. Але залишається дуже гострою потреба в придбанні лапароскопічного обладнення, лабораторних аналізаторів, санітарного атотранспорту. Також є великою проблемою забезпечення спеціалістами – лікарями. Хоча у нас ситуація дещо краща в порівнянні із сусідніми районами, але в нас всеодно лікарів недостатньо. Основною проблемою відсутності молодих кадрів є забезпечення житлом, та надзвичайно низька заробітна плата.

          Ми сподіваємось, що до 1 квітня ще поправимо деякі наші можливості і підпишимо максимально можливу кількість договорів.

         Також для жителів району з 1 квітня будуть зміни – це офіційне введення платних послуг. Тому що, якщо заклад не буде відповідати  якомусь критерію по певному пакету то він не буде фінансуватись із держави. Отже цей вид допомоги або беде закрито, або буде впроваджуватись як платна послуга, як от наприклад стоматологія.

         Обов'язковою умовою отримання безкоштовної допомоги – є направлення сімейного лікаря, або вузького спеціаліста. Без цього направлення допомога буде надаватись на платній основі, окрім невідкладної допомоги.

         Підсумовуючи, хотілось би зазначити, що колектив КНП «Чуднівська ЦРЛ» на місці не стоїть. Ми прикладаємо максимум зусиль, щоб як найкраще відповідати необхідним критеріям. Але самим нам не впоратись. На сьогодні потрібні значні кошти.

         Ми звертаємось до голів усіх ОТГ, до підприємців, до колективних підприємств які знаходяться на території Чуднівщини.

         На перший погляд лікарня це справа держави, і начебто не стосується кожного жителя і всі громад. Але це так, коли вона є тут, і працює цілодобово, і коли ти здоровий. Медицину можемо загубити в раз, а створити чи відновити надзвичайно важко, майже не можливо.

         Вкінці хотів би побажати усім здоров’я та наснаги під мирним небом. Давайте не будемо ділити на твоє чи моє, а житии разом та спільно вирішувати всі проблеми.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень